(VIDEO) GABBARDOVA SE SUSRELA SA ASSADOM! Američka kongresmenka: Bez obzira šta mislite o njemu, činjenica je da je Assad predsjednik Sirije

Američka kongresmenka iz redova Demokratske partije Tulsi Gabbard, koja je nedavno u tajnosti otputovala u Siriju, izjavila je kako se sastala sa predsjednikom Basharom al Assadom u okviru napora da se okonča 6-godišnji građanski rat.

Gabbardova je posjetila Damask i Halep u okviru, kako je izjavila, “misije sa ciljem pronalaženja činjenica”. Razgovarala je sa izbjeglicama, liderima sirijske opozicije, rođacima boraca obje strani i sa predsjednikom Assadom.

“Prvobitno nisam imala namjeru da se sastanem sa Assadom, ali kada mi se pružila prilika, osjetila sam da je važno da je ne propustim. Mislim da bi trebalo da budemo spremni da se sastanemo sa bilo kime ako postoji šansa da će to pomoći u okončanju rata koji je nanio toliko patnje sirijskom narodu”, rekla je Gabbard.

Bez obzira šta mislite o predsjedniku Assadu, činjenica je da je on predsjednik Sirije. Da bi došlo do dogovora o održivom miru, mora se razgovarati sa njim“, zaključila je.

Demokratska partija SAD navodno nije ništa znala o putovanju Gabbardove, koji je sponzorisao Centar za ekonomske i socijalne usluge pri Američkoj arapskoj zajednici (AAZ).

Ovo nije prvi put da je Gabbardova u ratom razorenim zemljama Bliskog istoka. Naime, 35-godišnja kongresmenka bila je 2005. kao član Havajske nacionalne garde na dužnosti u Iraku.

Gabbardova se često sukobljavala sa kolegama iz partije povodom politike prema Siriji, upravo zbog toga što je govorila kako će “zemlja potonuti dublje u haos ako Assad bude zbačen”.

“Moramo da prestanemo direktno i indirektno da sponzorišemo teroriste. Direktno – davanjem naoružanja, obukom i logističkom podrškom pobunjeničkim grupama povezanim sa Al Kaidom i Islamskom državom; indirektno – preko Saudijske Arabije, zalivskih zemalja i Turske, koje također podržavaju terorističke grupe”, rekla je ranije Gabbardova.

(Global CIR/Newsweek)

Objavljeno u:

Komentiraj