ŽELE BOLJE VEZE SA EU I ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE: Protesti studenata u Varšavi i drugim gradovima

Više stotina studenata okupilo se danas u Varšavi i drugim poljskim gradovima radi demonstracija protiv Vlade uz niz zahtjeva u koje spadaju bolje veze sa EU-om i zaštita ekologije.

Brojni demonstranti osudili su reformu obrazovnog sistema, koja je nedavno usvojena u parlamentu, a kojom se ukidaju srednje škole i vraća se raniji sistem od osam godina osnovnog obrazovanja poslije kojeg slijedi viša ili zanatska škola.

Vlada smatra da trenutni sistem ne funkcioniše dobro i da se djeca osjećaju sigurnije nakon dužeg boravka u osnovnim školama uz prosvjetne radnike koji ih prate od najmlađih godina.

Kritičari smatrajuda Vlada koristi promjene kao izgovor za uvođenje više nacionalistički obojenog obrazovnog programa, koji će više biti usmjeren na istoriju, a manje na nauku.

Pred demonstracije, koje su održane u Poznanju i Vroclavu, studenti su objavili manifest sa svojim zahtjevima. Oni su protiv erozije nezavisnosti pravosuđa i ističu da žele da žive u državi koja poštuje ustavnu vladavinu zakona i nije međunarodno izolovana.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj