BRITANSKI NOVINAR OKRENUO PRIČU: ‘Zamislite da je Rusija potrošila 5 milijardi dolara da izvrši promjenau režima u Kanadi sa neonacistima koji predvode antivladine proteste’

Čuveni britanski novinar Nil Klark napisao je članak za sajt RT u kojem analizira licemjerje zapadnih političara i medija. Ovdje prenosimo delove njegovog autorskog teksta.

Sve što treba da učinimo da istaknemo ogromnu hipokriziju i dvostruke standarde koji su obiljžje domaće i međunarodne politike jeste da zamijenimo imena. Akcije koje preduzima zapadni establišment podržavaju države i glumci njima se čine nekontroverznim, ali oni bi bili “apsolutno zaprepašteni” da se te akcije sprovode nad njima.

Evo nekih primjera:

Samo zamislite…da blizak ruski saveznik, koga Rusija trenira, bombarduje najsiromašniju državu na Bliskom istoku, kasetnim bombama dostavljenim iz Moskve. Dalje, u toj napadnutoj zemlji glad prijeti životima miliona ljudi.

Pa, najsiromašnija država Bliskog istoka je Jemen, bombarduje je do temelja jedna od najbogatijih država, Saudijska Arabija, blizak saveznik Britanije, pomoću kasetnih bombi napravljenih u Velikoj Britaniji. I, znate šta, zapadna ‘nešto mora da se učini’ brigada koja je izrazila toliko humanitarne brige oko bitke za povratak Halepa od Al Kaidinih /Al Nusra terorista, potpuno je tiha. Kako čudno.

Samo zamislite… da avion koji prevozi članove slavnog francuskog vojnog hora se sruši na Božić i poginu svi unutra.

I brzo nakon toga vodeći ruski “satirični magazin” se ruga tragediji, crta karikature hora koji peva “novoj publici” na morskom dnu i objavi natpis da je jedina “loša vijest” što francuski predsednik Fransoa Oland nije bio u avionu. Tada bi, siguran sam bilo brdo “superiorne” diskusije u zapadnim medijima o “moralnom posrnuću” i “mračnoj duši” Rusa.

Ali avion koji se srušio je vozio ruske pevače. A “Charlie Hebdo” magazin koji elita podržava bio je taj koji je ismijavao mrtve.

Samo zamislite… da je NATO, a ne Varšavski pakt rasturen na kraju Hladnog rata. I onda Rusija, prekršivši obećanje dato američkom predsjedniku, proširi Varšavski pakt sve do granica SAD i rasporedi hiljade trupa i desetine tenkova i druge vojne mašinerije u Meksiko i Kanadu. Da li bi komentatori u “poštovanim” žurnalima ovo nazvali “Američkom agresijom”? Mislim da ne bi.

Samo zamislite…da je Hilari Klinton pobijedila na američkim predsjedničkim izborima u novembru i da su se pristalice Donalda Trampa ponašale onako kako se sada zaista ponašaju pristalice Hilari. Zamislite da su obavještajni zvaničnici pokušali da delegitimizuju njenu pobjedu tvrdeći da se neka država miješala u izbore i kao dokaz za to objavila dokument koji pokazuje da npr. saudijska televizija navodno ima stav pro-Klinton.

Zatim, nedelju dana pre inauguracije izabrane predsednice Klinton, američki mediji objave dosije koji je prikupio bivši obaveštajac koji tvrdi da je Saudijska Arabija ucenjivala Klintonovu, iako je dosije neverifikovan i sadrži očigledne činjeničke greške. Ti papiri bi, siguran sam, izazvali komentare da se radi o antidemokratskom pokušaju da se odbace rezultati izbora.

Međutim, Tramp je pobedio 8. novembra, ne Klintonova, pa je on “fer plen” za napade. Sve u ime “demokratije”.

Samo zamislite… da je Rusija potrošila 5 milijardi dolara da izvrši promjenau režima u Kanadi sa neonacistima koji predvode antivladine proteste. Procesije neonacista i ultranacionalista sa bakljama koji nalikuju na SS divizije iz ratnog vremena održavaju se u novoj “demokratskoj” Kanadi. Mogli bismo da očekujemo žestoke osude i kritike veza Rusije sa “ultra desnicom”.

Ali to je ono što se zapravo dešava u Ukrajini. I, pogodite šta? Zapadne “fašizam dolazi” brigade nisu ni najmanje zainteresovane za to.

Zatim, nedjelju dana prije inauguracije izabrane predsjednice Klinton, američki mediji objave dosije koji je prikupio bivši obavještajac koji tvrdi da je Saudijska Arabija ucjenjivala Klintonovu, iako je dosije neverifikovan i sadrži očigledne činjeničke greške. Ti papiri bi, siguran sam, izazvali komentare da se radi o antidemokratskom pokušaju da se odbace rezultati izbora.

Međutim, Tramp je pobijedio 8. novembra, ne Klintonova, pa je on “fer plijen” za napade. Sve u ime “demokratije”.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj