ISPUNJAVAO LJUDSKU DUŽNOST: Godišnjica ubistva Srđana Aleksića

Danas se navršavaju 24 godine od smrti Trebinjca Srđana Aleksića.  Njega su na smrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske dok je od batinanja branio svog sugrađanina, Bošnjaka Alena Glavovića. Aleksić je u januaru 1993. uspio da odbrani Alena Glavovića koga su četvorica naoružanih uniformisanih pripadnika Vojske Republike Srpske na silu izveli iz kafića i počeli da tuku kundacima.

On je krenuo za njima i povikao da puste Alena, nakon čega su se ubice usmjerile ka njemu i kundacima ga pretukli. Od povreda je pao u komu, a zatim, šest dana kasnije, 27. januara 1993. godine, podlegao povredama.  Srđanov otac Rade Aleksić u čitulji je napisao: “Umro je ispunjavajući svoju ljudsku dužnost”.

Jedan od četvorice napadača poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica osuđena na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Alen Glavović je preživio rat i danas živi u Švedskoj, sa suprugom i dvoje djece.  Srđanu Aleksiću su posthumno dodijeljena mnoga priznanja. Njegovo ime nose ulice u Sarajevu, Beogradu, Novom Sadu, Pančevu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj