POZVAO OPOZICIONE LIDERE U MOSKVU! Lavrov: Ženevski pregovori o Siriji odloženi za kraj februara

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da su mirovni pregovori o Siriji, zakazani za 8. februar u Ženevi, odloženi za kraj mjeseca.

“Ohrabrujuće je vidjeti da su posrednici iz UN-a uopšte zakazali nove pregovore u Ženevi, iako su oni po ko zna koji put odloženi i umjesto 8. februara, počet će krajem mjeseca”, rekao je Lavrov na početku sastanka sa predstavnicima sirijske političke opozicije u Moskvi.

Lavrov je u srijedu uputio poziv sirijskim opozicionim liderima da danas dođu u Moskvu kako bi sa njima razgovarao o rezultatima mirovne konferencije u Astani, završene u utorak bez konkretnog napretka u postizanju političkog rješenja krize u Siriji.

Vodeća opoziciona grupa u egzilu, Nacionalni sirijski kongres, odbila je poziv, dok je kurdska Partija demokratskog jedinstva potvrdila učešće svog predstavnika na sastanku sa Lavrovom.

Kako navodi agencija France press, u Moskvu je pozvano ukupno 25 zvaničnika sirijske opozicije, ali je jutros na sastanak došlo samo njih osam.

Vođe naoružanih pobunjeničkih grupa, koji su učestvovali u pregovorima sa sirijskom vladom u Astani, nisu dobili poziv da dođu u Moskvu.

Lavrov je naveo da je “dosadašnje iskustvo” u rješavanju sirijske krize pokazalo da se “bez konkretnog prijedloga ne može početi sa ozbiljnim pregovaranjem”.

Izaslanik ruskog predsjednika Vladimira Putina za Siriju Aleksandar Lavrentijev rekao je u utorak da je Moskva pripremila nacrt novog ustava Sirije i dala ga na uvid opoziciji, ali je opoziciona delegacija u Astani odbila da razgovara o tome.

“Smatramo da sve političke grupe u Siriji treba da prihvate taj nacrt kako bismo se pripremili za pregovore u Ženevi”, ocijenio je Lavrov.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj