ŠTAJNMAJER ZABRINUT: “Nisam mogao zamisliti da će francuski i kineski predsjednici morati učiti Trampa o slobodnoj trgovini”

Odlazeći ministar spoljnih poslova Njemačke Frank-Valter Štajnmajer izrazio je zabrinutost zbog pravca kojim se kreću Sjedinjene Države, na čelu sa novim predsjednikom Donaldom Trampom.

“Bio sam užasnut prošlogodišnjom izbornom kampanjom u SAD”, rekao je Štajnmajer u intervjuu za “Zidojče cajtung”. Ostaje nada, kako je dodao, da će se Tramp promijeniti sada kada je preuzeo dužnost američkog predsjednika, prenosi Rojters. “Nije reč o malim stvarima. Riječ je o ključnim pitanjima, kao što je na primjer pitanje torture”, rekao je Štajnmajer.

On je izrazio nadu da će nova administracija SAD uvidjeti važnost transatlanskih odnosa, koji se mora njegovati, jer SAD ne može  imati koristi od slabe Evrope. “Do prije nekoliko dana nisam mogao da zamislim da će francuski i kineski predsjednici morati da uče predsjednika SAD-a o prednostima slobodne trgovine”, rekao je Štajnmajer dodajući da je zapanjen Trampovim nepoznavanjem svjetske trgovine.

“Vidimo da nista nije nepovratno i da se mir u Evropi konstantno mora objašnjavati i braniti”, dodaje on govoreći o opasnosti nacionalizma.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj