ŠTO PRIJE ODRŽATI SASTANAK SA TRAMPOM! Zigmar Gabrijel novi šef njemačke diplomatije, Šulc želi kancelarsku poziciju!

Socijaldemokrata Zigmar Gabrijel preuzeo je danas dužnost ministra spoljnih poslova Njemačke od Franka-Valtera Štajnmajera za koga se očekuje da će sredinom februara biti izabran za predsjednika Savezne Republike. Njemački predsjednik Joakim Gauk ozvaničio je danas Gabrijelovu ostavku na mjesto ministra ekonomije i njegovo imenovanje za šefa diplomatije.

Gabrijelov dosadašnji portfelj ekonomije preuzima Brigite Cipries (Brututte Zypries) koja je, kao i Gabrijel, iz Socijaldemokratske partije (SPD), ali on će zadržati mjesto vice-kancelara u koalicionoj vladi socijaldemokrata i konzervativaca (CDU/ CSU) kancelarke Angele Merkel. Jedno vrijeme je Gabrijel (57) smatran potencijalnim kandidatom SPD-a za kancelara na parlamentarnim izborima 24. septembra ove godine, ali on je u srijedu objavio da se neće kandidovati i ustupio svoje mjesto Martinu Šulcu, bivšem predsjedniku Evropskog parlamenta.

Ako na izborima u septembru aktuelna koalicija bude ponovo pobijedi, on bi trebalo da zadrži mjesto ministra spoljnih poslova, ocjenjuju posmatrači. Gabrijel će u svoju prvu zvaničnu posjetu kao šef diplomatije otići sutra u Pariz gdje će se sastati sa svojim francuskim kolegom Žan-Mark Eroom.

Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke je navelo da Gabrijel želi da što je prije moguće posjeti SAD, ali to ne može da se sprovede prije no što budući američki državni sekretar Reks Tilerson, koga je za to mjesto odredio predsjednik SAD Donald Tramp, ne preuzme dužnost.

Martin Šulc želi kancelarsku poziciju

Kandidat socijaldemokrata za novog kancelara Njemačke Martin Šulc kaže da je spreman da uđe u trku s aktuelnom kancelarkom Angelom Merkel i tvrdi da ju je “prostudirao”. “Radio sam sa Angelom Merkel duže nego skoro bilo ko drugi u partiji,” izjavio je bivši predsjednik Evropskog parlamenta za njemački magazin “Špigl”, prenosi portal Politiko.

On je dodao da je “imao prilike da prostudira” i “upozna” Merkelovu. Šulc, koji nema iskustva u njemačkoj politici na saveznom nivou i koji je proveo poslčednje dvije decenije u Briselu, vjeruje da će mu dobro doći distanca koju je imao u odnosu na berlinski politički establišment. On tvrdi da njegov cilj nije bio da postane zamjenik kancelara u velikoj koaliciji, već da dođe do najviše funkcije. “Želim da postanem kancelar”, izjavio je Šulc.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj