(VIDEO) STOGODIŠNJA ISTRAŽIVANJA URODILA PLODOM: Naučnici pretvorili vodonik u metal?

Već sto godina je najveća želja naučnika da pretvore najlakši od svih elemenata, vodonik, u metal. Konačno, u nevjerovatnom činu moderne alhemije, naučnici sa Univerziteta Harvard su uspjeli da kreiraju malu količinu rijetke, i vjerovatno do sada najvrjednije materije na planeti.

Metalni vodonik bi donio revolicuju moderne tehnologije, omogućavajući kreacije superbrzih kompjutera, brzih levitirajućih vozova i ultraefikasnih vozila, ali i drastičan napredak skoro svega što sadrži električnu energiju. Takođe, ljudima bi se omogućilo da istražuju svemir kao nikada do sada. Ipak, izgled ove svijetle budućnosti bi mogao da bude rizičan ukoliko se sljedeći korak naučnika (a to je da utvrde da li je metal stabilan pod normalnim pritskom i temperaturom) ne pokaže kao tačan.

“Ovo je prvi ikada napravljeni primjerak metalnog vodonika na Planeti, tako da kada gledate u njega, budite svjesni da gledate u nešto što nikada do sada nije postojalo“, rekao je profesor Isak Silvera, koji je zajedno sa doktorom Rangom Dijasom došao do ovog otkrića. Trenutno se ovaj mali dio metala može videti samo kroz dva dijamanta, koja su korišćena za razbijanje tečnog vodonika na temperaturi daleko ispod nule. Količina potrebnog pritiska je ogromna, više od one u središtu Zemlje.

Uzorak stoji zarobljen u ovom nevjerovatnom “stisku“, ali će u narednih nekoliko nedjelja istraživači pažljivo da smanje pritisak. Kako navodi jedna teorija, metalni vodonik će biti stabilan na sobnoj temperaturi. “To znači da će, ako se ukloni pritisak, on ostati metal, slično načinu na koji se dijamanti formiraju pod određenom temperaturom i pritiskom, ali ostaju dijamanti i kada se uklone temperatura i pritisak.“

Ako se to ispostavi kao tačno, onda bi svojstva ovog metala kao superprovodnika, mogla da poboljšaju sve što koristi električnu energiju. “15 odsto energije se izgubi tokom transmisije, tako da, kada bismo napravili žice od ovog materijala i koristili u električnoj mreži, sve bi se to promijenilo.“ Metalni hidrogen bi takođe pomogao čovječanstvu da bolje istraži solarni sistem, tako što će se proizvesti raketno gorivo približno 4 puta jače od najboljeg koje postoji danas.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj