JOŠ JEDNA OPOMENA ČOVJEČANSTVU: Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Širom svijeta obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Za datum sjećanja na milione žrtava stradalih u holokaustu tokom Drugog svjetskog rata, izabran je 27. januar, dan kada su vojnici Crvene armije 1945. godine oslobodili nacistički koncentracioni logor Auschwitz u kojem je tada bilo 7.500 zatvorenika.

Nekoliko posljednjih preživjelih logoraša i više zvaničnika i državnih delegacija, među kojima i Poljske koju je predvodila premijerka Beata Szydlo, položili su cvijeće uz Zid smrti u zloglasnom logoru Auschwitz-Birkenau i odali počast žrtvama holokausta 72 godine nakon oslobođenja tog nacističkog logora smrti.

Patnje žrtava Auschwitza su rana koja ne može zacijeliti i koju ne smijemo zaboraviti, kazala je poljska premijerka. Iz nacističkog logora koji, kako je rekla, predstavlja zlo, poručila je da su sjećanje i istina naša odgovornost i oružje protiv zla.

Ovdje se ne osjećam kao počasni gost već kao zatvorenik. Kada god koračam ovim hodnikom, imam osjećaj da koračam gol, baš kao što sam to onda morao“, izjavio je preživjeli holokousta Bogdan Bartnikowski.

Majka nas je mogla vidjeti samo jednom mjesečno pola sata. Mi koji smo tada bili djeca, nismo znali ko nam je majka“, prisjetila se preživjela holokausta Halina Zalewska.

I u Bundestagu je odata počast žrtvama holokausta. Prvi put u centru pažnje komemoracije u njemačkom parlamentu bile su žrtve tzv. programa eutanazije nacionalsocijalističkog režima, tokom kojeg je ubijeno više od 300.000 osoba s fizičkim i psihičkim nedostacima.

Čvrsta je veza između eutanazije i genocida evropskih Jevreja. Metoda holokausta – ubistvo plinom, prvo je prakticirana na evropskim žrtvama eutanazije, a potom postala primjer za masovna ubistva u nacističkim logorima smrti“, rekao je predsjednik Bundestaga Norbert Lammer.

Iz UN-a, koji je 2005. godine donio rezoluciju kojom se zvanično obilježava dan sjećanja na žrtve holokausta, danas je upozoreno: “Tragično, i pored svega dosad postignutog, antisemitizam i dalje postoji. Primjećujemo i porast ekstremizma, ksenofobije, rasizma i mržnje prema muslimanima“, poručio je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Nacisti su 1940. godine u okupiranoj Poljskoj otvorili logor smrti blizu mjesta Osvjenćim, na njemačkom Auschwitz. Više od milion ljudi, uglavnom Jevreja, ugušeno je plinom, ubijeno ili umrlo od gladi ili bolesti prije nego što su 1945. godine jedinice sovjetske Crvene armije ušle u kompleks Auschwitz-Birkenau i oslobodile 7.500 zatvorenika.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj