MEKSIKANCI POČELI SA BOJKOTOM AMERIČKIH KOMPANIJA: Trump ‘prijateljski’ razgovarao s Nietom

 

Na svojem Twitter profilu su preko ove fotografije pozvali Meksikance da konzumiraju proizvode koji su proizvedeni u Meksiku i koji nisu uvezeni. Pod točkom dva, pozvali su ih da kupuju u lokalnim trgovinama u kojima mogu biti sigurniji kako će kupiti domaće proizvode.

Pod točkom tri savjetuju Meksikance da se hrane zdravo, kupovinom svježih proizvoda. U točci četiri pozivaju ih da svojom kupovnom moći kazne tvrtke koje favoriziraju politiku nove američke vlade i koji su protiv Meksika i Meksikanaca. Na kraju, pod točkom pet, pozvali su Meksikance da se organiziraju sa susjedima i kolegama s posla u male kooperacije kako bi došli do domaćih i zdravih proizvoda.

Ova fotografija je jedna u nizu brojnih fotografija, memeova, videa i gifova koji su se proširili Meksikom otkako je Trump odlučio krenuti u izgradnju zida s Meksikom.

Bojkot Starbucksa, Coca-Cole, McDonaldsa

Druge inicijative su pozvale na bojkot američkih kompanija u Meksiku kao što su McDonalds, Walmart i Coca-Cola.

Kako piše Time magazine, pod najvećim udarom se našao Starbucks. Hešteg #AdiosStarbucks ili “Zbogom Starbucks” je najčešći na društvenim mrežama upravo prema podacima Starbucksa.

Ovaj bojkot pokazuje stanje u naciji nakon što je predsjednik Enrique Pena poručio Trumpu kako Meksiko ne podržava zidove i kako neće platiti njegov zid. Potom je otkazao sastanak s Trumpom koji je bio na rasporedu sljedećeg utorka.

Meksiko se neće povući bez borbe

Meksička vlada i vodeći poslovni lobiji su poručili kako bi se Meksiko trebao povući iz NAFTE, dok neki opozicijski vođe zahtijevaju tužbu protiv SAD-a zbog namjere da izgrade zid.

Koliko god jači bio SAD od Meksika na trgovinskom polju, čini se kako se SAD neće predati bez borbe. Iz inicijative Mexicanos Al Grito de Guerra poručuju kako se moraju suprotstaviti Trumpu i njegovom ekonomskom ratu. Inicijativa ima stotine tisuća pratitelja na brojnim društvenim mrežama na kojima pozivaju na bojkot.

Nije jasno koliko će točno bojkot utjecati na poslovanje SAD-a u Meksiku, mada iz Starbucksa poručuju kako su već primijetili pad u prihodima.

I Meksikanci na gubitku

Kako piše Time, menadžer Starbucksa iz jedne četvrti u Meksiku je u četvrtak izjavio kako su već primijetili pad od 10 posto u svojoj poslovnici: “Tužno je, jer je ovo franšiza i jer to utiče na poslove Meksikanaca.”

Ispred ambasade SAD-a u Meksiku održano je već nekoliko prosvjeda, na kojima su prosvjednici palili pinjatu u obliku Trumpa.

Izjave o zidu i povećanju poreza na uvoz su Trumpa ppretvorile u osobu koju Meksikanci preziru. U rujnu je samo 3 posto Meksikanaca imalo pozitivno mišljenje o njemu, ali bolje ne stoji ni sam predsjednik Meksika koji ima potporu od 12 posto.

Nietu bi prema nekim analizama Trumpova politika mogla pomoći da vrati dio potpore koju je izgubio.

Trump ‘prijateljski’ razgovarao s Nietom

Trump je rekao kako je u petak razgovarao s Nietom i potvrdio kako će ponovno ispregovarati trgovinske sporazume i ostale aspekte odnosa s Meksikom koji je SAD u prošlosti “nadmudrio u pregovorima i iscjedio do srži”.

Razgovarali su oko sat vremena, dan nakon što je predsjednik Pena Nieto otkazao posjet Washingtonu zbog Trumpovog inzistiranja da Meksiko plati izgradnju zida. Bio je to vrlo prijateljski razgovor”, kazao je Trump na konferenciji za novinare.

“Radit ćemo na poštenim, novim odnosima s Meksikom, ali SAD ne može više gubiti poslove, kompanije i milijune i milijune radnih mjesta”, poručio je Trump.

Po njegovim riječima, zahvaljujući prošlim liderima Meksiko je SAD “nadmudrio u pregovorima i iscjedio do srži”. “Ispali smo blesavi”, rekao je i dodao da se njemu to neće dogoditi.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj