PRVA ZVANIČNA POSJETA: Tramp: Slobodna Britanija blagoslov za svijet, Mej: Sankcije protiv Moskve ostaju na snazi!

Američki predsjednik Donald Tramp i britanska premijerkaTereza Mej sastali su se danas u Bijeloj kući kako bi obnovili ono što je Tramp opisao kao “specijalne odnose” između dvije zemlje, ponovivši podršku odluci Britanije da istupi uz EU. “Slobodna i nezavisna Britanija je blagoslov za svijet”, istakao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare po završetku sastanka sa Mej, prvim stranim liderom sa kojim se sastao nakon inauguracije, prenosi AFP.

Mej i Tramp su poručili da će raditi na jačanju američko-britanskih trgovinskih odnosa, a britanska premijerka  je izrazila nadu da će brzo biti postignut trgovinski sporazum s Vašingtonom koji će ublažiti efekte Bregzita. Mej je dodala da je Tramp prihvatio poziv za državnu posjetu Britaniji kasnije ove godine.

Osvrnuli su se i na sankcije protiv Rusije, pri čemu je Tramp rekao da je prerano govoriti o mogućnosti ukidanja sankcija, dok je Mej ocijenila da bi sankcije protiv Moskve trebalo da ostanu na snazi dok ne ispoštuje sporazum iz Minska. Inače, Tramp se na konferenciji za novinare pojavio sa crvenom kravatom, u boji Mejove haljine.

Predsednik SAD Donald Trump i britanska premijerka Tereza Mej potvrdili su danas svoju predanost NATO savezu.

Gospođa Mej je potvrdila da joj je predsjednik Trump rekao kako je “100 odsto naklonjen NATO-u”, uprkos nedavnim komentarima u kojima je tvrdio kako je ovaj transatlantski savez zastario.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj