RUSIJA ĆE DOBITI STALNU MORSKU BAZU NA SJEVERU AFRIKE! Ovo su Putinovi planovi za Libiju!

Rusija se, nakon Ukrajine i Sirije, odlučila uključiti u još jedan kritični sukob. U Libiji će početi da naoružava Libijsku nacionalnu armiju (LNA) odmetnutog generala Kalife Haftara, koja ratuje sa Vladom nacionalnog jedinstva, priznatu od strane međunarodne zajednice.

Informacije o ovom potencijalno eksplozivnom razvoju događaja za Middle East Eye je otkrio visoki izvor iz alžirske vojske, koja je i sama uključena u haotičnu situaciju u Libiji. “Moramo se suočiti s činjenicama. Nećemo zauvijek čekati političke stranke u Libiji da postignu dogovor. Libiji treba obnova vladavine zakona u cijeloj zemlji i snažna vojska koja je sposobna da garantuje sigurnost sve do njenih granica. A sa Rusima imamo zajedničku viziju”, rekao je navedeni izvor.

Jedna vlada u Tobruku, druga u Tripoliju

LNA kontroliše istočni dio Libije i podržava Predstavnički dom smješten u Tobruku, koji se sa Vladom nacionalnog sporazuma u Tripoliju nadmeće za kontrolu nad državom. Ova ‘islamistička vlada’ osporava rezultate izbora iz 2014. na kojima je glasalo samo 18% libijskih glasača.

Alžirski izvor tvrdi da su Rusi postigli dogovor s generalom Haftarom prilikom njegove posjete nosaču aviona Admiral Kuznjecov 11. januara kad je uplovio u libijske teritorijalne vode. Dogovori su se prethodno vodili i kad je Haftar u novembru prošle godine posjetio Moskvu.

Moskva želi morsku bazu u Libiji

Uz rusko oružje, tenkove, avione, raketne sisteme i sofisticiranu opremu za nadzor, Haftar bi mogao da ostvari dominantnu poziciju u rastrganoj zemlji. A Rusija bi zauzvrat povratila uticaj koji je izgubila u Libiji padom Moamera Gadafija, ali otišla još dalje – mogla bi da dobije morsku bazu i stalnu prisutnost u sjevernoj Africi, koju već godinama priželjkuje,.

Moskva je sa bivšim libijskim predsjednikom 2011. potpisala unosni ugovor o prodaji oružja, navodno vrijedan milijarde dolara, koji zbog građanskog rata i njegovog pada nikad nije realizovan – do sada.

“Biće dublje koordinacije u narednim mjesecima. Haftar će omogućiti ruski pristup lukama u Libiji i takođe će im otvoriti pristup aerodromima”, otkrio je za Middle East Eye drugi izvor, koji je bio pukovnik u libijskoj vojsci pod Gadafijem.

Prodaja oružja preko Alžira

Moskva ne može legalno da prodaje oružje Haftaru, bar ne direktno, zbog embarga UN-a na prodaju oružja koji je na snazi još od 2011. No Alžir se nameće kao “prirodno rješenje tog problema”, kako kaže izvor, budući da ta zemlja 90% svog oružja uvozi iz Alžira. Dio tog oružja sad bi mogla da proslijedi Haftaru.

Alžir navodno ne bi imao ništa protiv ovakvog dogovora jer “iako mu (Haftaru) ne vjeruje potpuno, zna da u ovom trenutku on jedini može da osigura minimum stabilnosti.” Alžir je u decembru već počeo da snabdijeva Haftara oružjem, ali pod uslovom da ga koristi samo za borbu protiv militanata DAIŠ-a koji su takođe prisutni u Libiji.

Haftar je znatno popravio svoju poziciju u sukobu zauzimanjem strateških naftnih terminala. Procjenjuje se da ovaj bivši Gadafijev general, koji se odmetnuo od njega 2011., trenutno kontroliše 60 hiljada vojnika.

Alžir se službeno još uvijek zalaže za političko rješenje sukoba i pomirenje zaraćenih strana, ali očito u isto vrijeme polaže svoje karte na stranu za koju misli da će odnijeti prevagu.

S obzirom da su, kako piše Middle East Monitor, u Libiji već prisutne američke vojne snage (oko hiljadu vojnika), kao i italijanske i britanske, koje se bore na strani vlade u Tripoliju, dok su francuske snage navodno uključene u operacije na strani Haftara, rusko uplitanje moglo bi da dovede do opasne eskalacije sukoba.

 

(Global CIR/MEE/Index)

Objavljeno u:

Komentiraj