SAD: Trump će u subotu razgovarati s Hollandeom, Merkel i Putinom

Američki predsjednik Donald Trump razgovarat će u subotu telefonski s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, izjavio je u petak njegov glasnogovornik.

Novi republikanski predsjednik prima u petak u Bijeloj kući britansku premijerku Theresu May kako bi razgovarali o trgovinskim odnosima nakon Brexita i dali novi poticaj “posebnom odnosu” između SAD-a i Velike Britanije.

Telefonski razgovor Putina i Trumpa bit će njihov prvi službeni kontakt nakon inauguracije 20. siječnja.

Dvojica šefova država razgovarali su prvi put telefonski u studenom, ubrzo nakon izbora, te se složili o potrebi “normalizacije” odnosa između Moskve i Washingtona, ugroženog ukrajinskom krizom.

Bijela kuća: Putin i Trump razgovarat će i o sankcijama

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Donald Trump u telefonskom će razgovoru, najavljenom za subotu, najvjerojatnije razgovarati o sankcijama koje je Zapad nametnuo Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, kazao je u petak dužnosnik Bijele kuće.

Trump je tijekom predsjedničke kampanje u više navrata kazao da je, u cilju politike približavanja Moskvi, spreman preispitati sankcije koje je zbog aneksije Krima 2014. Rusiji uveo njegov prethodnik Barack Obama.

Taj bi potez, piše Reuters, naišao na otpor ne samo utjecajnih ličnosti u Washingtonu već i kod stranih lidera koji vjeruju da bi sankcije trebale ostati na snazi sve dok Moskva ne ispuni uvjete Zapada oko Ukrajine.

Isti dan kada će razgovarati s Putinom, Trump će održati telefonske razgovore s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom. I Merkel i Hollande smatraju da je prerano razmišljati o ublažavanju sankcija Rusiji.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj