(VIDEO) IZETBEGOVIĆ U BUGOJNU O VANJSKOPOLITIČKIM IZAZOVIMA: Trump neće mijenjati politiku prema Balkanu, Rusija uglavnom korektna, Turska prijateljska zemlja sa svojim problemima!

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović predvodio je delegaciju visokih dužnosnika Bosne i Hercegovine i Federacije BiH koja je danas posjetila SBK, odnosno općine Kiseljak, Travnik i Bugojno.

U Kristalnoj sali općine Bugojno održan je sastanak s članovima Vlade SBK-a, načelnicima općina, rukovodstvom KO SDA SBK-a, te ostalim zvanicama. Nakon toga, u Kulturnom centru princeze Dževhere upriličena je tribina o trenutnoj političkoj situaciji u državi i Federaciji BiH, rezultatima Reformske agende, ekonomskom razvoju i drugim aktuelnim reformskim procesima. Uz Izetbegovića, prisutnima su se obratili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, federalni premijer Fadil Novalić i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, te uime domaćina premijer SBK-a Tahir Lendo i predsjednik KO SDA SBK-a Asim Mekić.

Kreirano je novih 27.000 radnih mjesta u Federaciji BiH, prikupljeno je od poreza skoro milijardu KM preko plana itd. Ove jednostavne, provjerljive, numerički dokazljive istine nećete naći u medijima. Zato je moja poruka večeras vama, ne vjerujte spin majstorima, (misleći na medije), vjerujte svojim očima, svojoj pameti i svojoj SDA. U BiH nedostaje mladih ljudi, nedovoljno se rađaju ili odlaze. Sarajevo ima ekonomsku moć, odnosno ekonomski obrt veći od cjelokupne Republike Srpske. BiH je najmanje zaduženija država u regionu, samo su neke izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u večerašnjem izlaganju u Bugojnu, piše portal Bugojno-danas.info.

Trump neće mijenjati politiku, Rusija uglavnom korektna!

Komentarišući vanjskopolitičke izazove, Izetbegović je kazao kako je siguran da će Trump biti na liniji američkih interesa, a taj interes sigurno nije destabilizacija Balkana. Još jednom je naglasio čvrsto opredjeljenje za put BiH ka euro-atlantskim integracijama. Kazao je kako za nekoliko dana u Sarajevo dolazi i generalni sekretar NATO-a, te se kratko osvrnuo i na ulogu Rusije:

Rusija je energetska velesila, vraća svoj utjecaj diljem svijeta i na Balkanu. Uglavnom je korektna prema BiH. Ponekad je jednostrana u podršci prema Srbima, ali ih ne podržava u konfliktu. Dodik je tražio podršku za referendum, ali nije je dobio. Rusi podržavaju Daytonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Turska je faktički u ratu

Turska je prijateljska zemlja koja nas je podržavala u svim bitnim segmentima. Podržava nas u okviru Vijeća za implementaciju mira (PIC), na regionalnom planu u okviru ‘trilaterale’. Samo TIK-a je do sada u BiH uradila projekte u vrijednosti preko 700 miliona maraka obnavljajući ono što je kulturna, materijalna i civilizacijska ostavština Osmanskog carstva – istakao je Izetbegović.

Turska ima probleme u zemlji i regionu, ona je faktički u ratu. Prihvatila je tri miliona izbjeglica i skrbi o njima. Uspješno se nosi sa problemima i održava stabilnost – nastavio je svoje izlaganje bošnjački član predsjedništva.

Kada je u pitanju njegov odnos sa turskim predsjednikom, Izetbegović je naglasio sljedeće:

– Nakon neuspjelog vojnog puča, koji je odnio stotine života i ugrozio vladavinu demokratije u Turskoj krenuo je jedan logičan obračun sa terorističkom organizacijom FETO. Pričaju da je Erdogan zarezao preduboko, da nije morao onolike desetine hiljada ljudi odstraniti, ja to ne znam, ali ne znaju ni oni koji daju ovakve procjene. Vjerujem da on zna koliko je dovoljno, njegov ga narod očigledno prati kao i druge parlamentarne stranke. Dobio je podršku u parlamentu za uvođenje predsjedničkog sistema kao u SAD-u. I on je žrtva medijskih spinova, …tako i sa mojim odnosom sa Erdoganom. Mnogima smeta, ali ne znaju objasniti zašto. Erdogan je naš prijatelj, može doći do svakog lidera u svijetu, Trumpa, Putina, ..svakog za koga smo mi zainteresirani i takva stvar nije za potcijeniti, i ne treba olahko prijatelje odbacivati.

Na kraju, Izetbegović je naglasio da  je Evropa prošle svoje radikalizme – inkvizicije, vjesrke ratove, svjetske ratove, stogodišnje ratove, staljinizam, nacizam, fašizam, holokaust te da muslimani prolaze sličnu fazu radikalizma i sukoba na Bliskom istoku. Izetbegović je izrazio nadu da će to trajati što kraće i da će muslimani pronaći svoj put jer je u korijenu riječi ‘islam i selam’ mir,

Vraćajući se na teme iz domaće politike bošnjački član predsjedništva je kazao kako će neki pokušati predstaviti da se sve u ovoj zemlji raspada i da ništa ne ide, ali da će SDA dokazati da ide i da se sve spaja. Na kraju je pozvao na slogu i u stranci i u bošnjačkom korpusu te  na nastavak implementacije ‘reformske agende’.

Izlaganje Bakira Izetbegovića u Bugojnu, poslušajte šta je rekao! Mnogih tema se dotakao, od Bugojno do Amerike i Trumpa

Publié par Bugojno Danas sur vendredi 27 janvier 2017

 

(Global CIR/VIDEO: Bugojno danas)

Komentiraj