LIDER BRITANSKIH LABURISTA! Jeremy Corbyn protiv Trumpove posjete Londonu

Lider britanske opozicione Laburističke stranke Jeremy Corbyn ocijenio je danas da bi planirana posjeta američkog predsjednika Londonu tokom godine trebalo da bude odložena dok je na snazi ukaz Donalda Trumpa o zabrani ulaska u SAD državljana iz sedam muslimanskih zemalja.

Corbyn je doveo u pitanje Trampovu posjetu Londonu a poziv da dođe u zemlju mu je uputila britanska premijerka Theresa May tokom nedavnog boravka u Washingtonu gdje je razgovarala s Trumpom.

Lider laburista je rekao da ne bi bio “sretan” da američki predsjednik posjeti Veliku Britaniju dok je na snazi dekret.

“Veoma smo uznemireni zbog toga (ukaza) i mislim da bi bilo pogrešno da on (Trump) dođe dok je takva situacija”, rekao je Corbyn koji je ocijenio Trumpovu mjeru kao “užasan napad na muslimane” osuđujući i njegovu “apsurdnu ideju” o izgradnji zida na američko-meksičkoj granici.

May kritizirana jer nije odmah osudila Trumpovu odluku o imigraciji

Britanska premijerka Theresa May objasnila je da se Velika Britanija ne slaže s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u pogledu ograničavanja imigracije, nakon što su je kritizirali zastupnici vlastite stranke jer nije odmah osudila tu njegovu odluku.

Tokom posjeta Turskoj u subotu May je tri puta bila upitana za komentar Trumpove odluke o četveromjesečnoj suspenziji izbjegličkog programa i privremenoj zabrani ulaska u Sjedinjene Države putnicima iz Sirije i još šest većinski muslimanskih zemalja.

May, koja je u Tursku doputovala iz SAD-a gdje je kao prva strana čelnica posjetila Trumpa,  na to je odgovorila da je Washington odgovoran za svoju politiku prema izbjeglicama, prenosi Hina.

Američki predsjednik Trump tvrdi da će izrečenim zabranama zaštititi Amerikance od nasilnih islamista.

Svojim neočitovanjem u subotu May  je izazvala pravu političku oluju u domovini pa je njezin glasnogovornik u nedjelju objasnio da se Velika Britanija ne slaže s Trumpovom zabranom.

“Imigracijska politika u SAD-u stvar je američke vlade, jednako kao što imigracijsku politiku ove zemlje treba određivati naša vlada”, rekao je Mayin glasnogovornik te  dodao “Ali ne slažemo se s takvim pristupom i nećemo ga slijediti. Razmatramo ovu novu izvršnu uredbu kako bismo utvrdili što znači i kakve ima pravne učinke, a posebno posljedice za britanske državljane.”

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj