PENTAGON ĆE AGRESIVNIJE KORISTITI ORUŽJE I VOJNE TRUPE! Tramp traži vojni plan za pobjedu u borbi protiv DAIŠ-a

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je izvršnu uredbu, kojom traži vojni plan za pobjedu u borbi protiv takozvane ‘Islamske države’.

Rojters navodi da primjerak uredbe, koju je Tramp potpisao sinoć, nije još dostupan i da se njeno zvanično objavljivanje tek očekuje, ali ocjenjuje da će zbog ove uredbe Pentagon vjerovatno morati da agresivnije koristi svoje naoružanje i američke trupe.

Američki zvaničnici, koji nisu željeli da budu imenovani, pretpostavljaju da će vojska zastupati fundamentalnu promjenu strategije, napravljene za vrijeme administracije bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame – oslanjanje na lokalne snage koja treba da urade većinu borbenih dejstava i, pri tome, ginu u Siriji i Iraku.

“Biće veoma uspješna”, ocijenio je Tramp dok je potpisivao uredbu u Ovalnoj sobi u Bijeloj kući.

Vojska će tražiti veća ovlaštenja

Na brifingu za novinare u subotu, visoki zvaničnik Trampove administracije najavio je prethodno da će Tramp uskoro potpisati izvršnu uredbu u kojoj će tražiti od zajedničkog komiteta načelnika generalštabova da mu obezbijede plan u narednih 30 dana o tome kako poraziti Islamsku državu.

Američki ministar odbrane Džejms Matis zalagao se za snažzniji pristup u borbi protiv DAIŠ-a, ali britanska agencija navodi da je nejasno kakav će njegov pristup dalje biti. Američki vojni zvaničnici već duže vrijeme priznaju da bi SAD brže pobijedile DAIŠ koristeći sopstvene snage, umjesto lokalnih boraca, na bojnom polju. Međutim, mnogi od njih tvrde, pobjeda bi uslijedila na račun gubitka više života američkih građana i na kraju bi malo bilo učnjeno za stvaranje trajnog rješenja sukoba, podstaknutih žestokim etničkim, vjerskim i političkim podjelama u zemljama u kojima je snažno antiameričko osjećanje.

Stručnjaci navode da bi Pentagon i dalje mogao da traži dodatne snage, pored skoro 6.000 američkih vojnika raspoređenih u Iraku i Siriji danas, da pomognu američkoj vojsci da napreduje i učini više u borbama. Oni, takođe, navode da bi Pentagon mogao da se fokusira na opcije manjeg obima poput povećanja broja borbenih helikopterima i vazdušnih udara, kao i dovođenje više artiljerije. Vojska može tražiti i veća ovlaštenja za donošenje odluka na bojištu, dodaju stručnjaci.

Tramp:Trajna zabrana zvaničnicima-lobistima stranih vlada

Predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao je u subotu izvršnu uredbu kojom je članovima svoje administracije uveo trajnu zabranu lobiranja za strane vlade i strane političke stranke. Agencije prenose da Trampova uredba takođe obavezuje njegove zvaničnike da se uzdrže od lobiranje za sopstvene interese u periodu od pet godina nakon odlaska iz administracije, a oni takođe moraju da se obavežu i da neće lobirati bilo kog vladinog zvaničnika u periodu od dvije godine.

Tramp je ovom uredbom ispunio dio obećanja koje je dao tokom predizborne kampanje da će “isušiti močvaru” u Vašingtonu. Navodi se da je Tramp kazao da oni koji žele da rade za njega treba da se usredsrede na posao koji će raditi za američki narod, a ne na buduće prihode ostvarene pokušajima prodaje uticaja koji će imati nakon što okončaju službu u vladi.

AP navodi da su zvaničnici Trampove administracije opisali ove zabrane kao historijske, ali agencija dodaje da još uvijek nije jasno kako će one biti primijenjene.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj