ISTEKAO ROK ZA FORMIRANJE MAKEDONSKE VLADE! Gruevski: “Smatramo da su novi izbori zrelo rješenje”

Lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski nije uspio da u ustavnom roku obezbijedi neophodnu većinu za formiranje makedonske vlade. Rok je istekao u ponoć, nakon čega je VMRO-DPMNE saopštila da ova stranka zajedno sa koalicijom “Za bolju Makedoniju” smatra da formiranje Vlade treba da zatvori političku krizu, a ne da produžava.

“Smatramo da su novi izbori zrelo rješenje” navodi se u saopštenju VMRO-DPMNE. Mandatar Gruevski, nakon što nije uspio da formira Vladu, danas bi trebao vratiti mandat predsjedniku Makedonije Đorđu Ivanovu.

Predsjedništvo Demokratske unije za integraciju /DUI/, najveće političke formacije makedonskih Albanaca, nije uspjelo da poslije trodnevnih razgovora donese odluku o koaliciji sa VMRO-DPMNE, iako je jučer u javnost bila plasirana informacija o postignutom dogovoru prema kojem bi Albanac bio predsjednik parlamenta, dok bi u novoj Vladi sjedilo 8 albanskih ministara.

Osim o koaliciji sa VMRO-DPMNE, DUI razmatra i opcije da uđe u koaliciju sa SDSM-om, zatim o “širokoj koaliciji”, novim izborima, kao i o odlasku u opoziciju. Portparol DUI Bujar Osmani rekao je da je Predsjedništvo jednoglasno odlučilo da o svim opcijama razgovori budu nastavljeni.

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov ima mogućnost da mandat za sastav nove vlade uruči nekom drugom iz VMRO-DPMNE ili ga preda SDSM-u, koji je na vanrednim arlamentarnim izborima 11. decembra prošle godine bio na drugom mjestu po osvojenim mandatima. Na vanrednim parlamentarnim izborima VMRO-DPMNE osvojila je 61 mandat, SDSM 59, DUI 10, stranka Besa pet, Alijansa za Albance tri i DPA dva mandata. Za formiranje Vlade neophodna je podrška 61 poslanika, budući da makedonsko Sobranje čini 120 poslanika.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj