RAZGOVOR SA SAUDIJSKIM KRALJEM: Saudijska Arabija podržava Trumpov prijedlog o sigurnim zonama u Siriji i Jemenu

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je telefonom sa saudijskim kraljem Salmanom, koji se saglasio da podrži slobodne zone u Siriji i Jemenu, saopćila je Bijela kuća.

“Predsjednik je zatražio i kralj se saglasio da podrži sigurnosne zone u Siriji i Jemenu, kao i druge ideje kako bi se pomoglo mnogobrojnim izbjeglicama koje su raseljene zbog sukoba”, navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

Podsjetimo, Saudijska Arabija vodi agresiju protiv Jemena te je – prema izvještajima organizacija za ljudska prava – odgovorna za ratne zločine. SAD pak, putem posrednika, vodi agresiju protiv Sirije već godinama, no, mogućnost uspostave tzv. “sigurnih zona” moglo bi predstavljati ozbiljnu eskalaciju te agresije. Naime, u tom slučaju SAD bi vjerojatno poslale i veći broj svojih vojnika na teren u Siriju, a to povećava rizik i od konfrontacije s Rusijom.

Trump je tokom predizborne kampanje prošle godine pozvao zemlje Zaliva da plate uspostavljanje slobodnih zona kako bi se zaštitile sirijske izbjeglice, podsjeća britanska agencija. Dva lidera složila su se da je važno jačati zajedničke napore u borbi protiv širenja oružane grupe DAIŠ.

Dva lidera izrazila su želju da “strogo” provedu nuklearni sporazum s Iranom, navodi se u saopćenju, prenosi AFP, uz napomenu da se Trump dugo protivio sporazumu koji je Iran, dugogodišnji neprijatelj Izraela, 2016. godine postigao sa svjetskim silama, među kojima je i SAD. Trump je prijetio da će taj sporazum poništiti, a Rex Tillerson, koga je nominirao za državnog sekretara, teži ka kompletnoj reviziji tog sporazuma, podsjeća francuska agencija

Trump je telefonom razgovarao i s princom Abu Dhabija Mohammedom bin Zayedom al-Nahyanom, obećavši da će “dalje jačati saradnju u borbi protiv radikalnog islamskog terorizma”, dodaje se u saopćenju Bijele kuće.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj