TREĆI ENTITET BEZ PODRŠKE: Inicijativu HDZ-a odbili svi značajniji politički faktori u BiH!

Većina političkih faktora u BiH, uključujući stranke s najjačom insfrastrukturom i biračkim tijelom, direktno ili posredno odbila je posljednju inicijativu Hrvatskog narodnog sabora (HNS), odnosno HDZ-a, o potrebi federalizacije Bosne i Hercegovine.

Ono što je otpočelo kao “stidljiva” politička natuknica zvaničnog Zagreba, posljednjih nekoliko dana postalo je najvruće političko pitanje u BiH. Naime, sredinom februara na zasjedanju Evropskog parlamenta naći će se i Rezolucija o BiH, predlagača Kristijana Dana Prede (izvjestitelja za BiH), u koju je uloženo više amandamana hrvatskih poslanika u EP-u o neophodnosti federalizacije BiH. Stoga je jasnija i politička ofanziva HNS-a, koji bi, s tim u vezi, na ovom pitanju valjda trebalo sinhronizovano da djeluje s hrvatskim europarlamentarcima, pa i zvaničnim Zagrebom.

No, po svemu sudeći, to je pravljenje računa bez krčmara, budući da SDA, SDP, DF, GS, NSRzB, Savez za promjene, odbijaju ovu inicijativu. Čak ona nije pozdravljena ni od HDZ-ovog partnera  SNSD-a. “SNSD još nije zauzeo stav, ideja je relativno nova. Može se reći da je za nas BiH državna zajednica, sastavljena od dva entiteta i tri naroda, i to je određeni vid federalnog uređenja. A ta nova ideja se odnosi na poziciju Hrvata, indikativno da se konstitutivni narod ne osjeća lagodno i neko o tome mora da povede računa“, kaže Milica Marković, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH.

Za Aleksandru Pandurević, šefa Kluba SDS-a u parlamentu BiH i ovu stranku, federalizacija je “apsolutno nerealna i neostvariva”. “Priča o federalizaciji BiH i uspostavljanju četiri federalne jedinice jednako je imaginarna kao i priče o unitarizaciji BiH ili otcjepljenju RS”, poručila je ona. Iz Narodne stranke Radom za boljitak, uz HDZ 1990 jedine opozicione snage unutar hrvatskog naroda, pozivaju “dva miliona birača u FBiH da ne nasjedaju na obmane HDZ BiH i njihovih partnera”, a stranke sa sjedištem u Sarajevu eksplicite odbacuju ovu političku inicijativu. Iz SDA poručuju da neće biti trećeg entiteta i teritorijalnog preuređenja.

“Stavovi HNS-a na tragu su politike nerealnih maksimalističkih zahtjeva, koji potkopavaju ustavnu strukturu BiH uspostavljenu Dejtonom. SDA nikada neće prihvatiti ustavne reforme koje bi vodile u dalje podjele, moguće su samo one koje će je reintegrisati i voditi u EU”, poručuju iz SDA. Slične poruke dolaze i iz ostalih partija, SDP-a, DF-a itd, dok su u reakciji najdalje otišli iz GS-a, koji smatra da nikakva teritorijalna reorganizacija BiH ne može biti provedena mirnim putem i protiv volje matematičke većine.

Davor Đenero iz Zagreba, jedan od najcjenjenijih političkih analitičara u regiji, ističe da priča o federalizaciji ima različita značenja. “O njoj najviše govore Hrvati u BiH, ali misle drastično drugačije. Jedno je što misli uvaženi kardinal Vinko Puljić, a sasvim drugo ekipa okupljena oko Dragana Čovića”, ističe Đenero. Navodi kako jedna koncepcija govori da BiH može funkcionirati samo kao konsocijacijska zajednica dva entiteta i tri naroda, te da u toj koncepciji federalizacija nije način rješavanja nacionalnog pitanja, već je riječ o vertikalnoj diobi vlasti.

“Druga koncepcija je ona koja rabi pojam federalizacija da bi se izbjegao pojam treći entitet, a to je po mom mišljenju neostvarivo. Čović sada balansira i traži gdje su granice njegovog uticaja”, zaključuje Đenero.

 

(Global CIR/Nezavisne)

Komentiraj