(VIDEO) PRVA ZAJEDNIČKA VOJNA VJEŽBA AMERIČKE I POLJSKE VOJSKE! Andžej Duda: “Bog blagoslovio Poljsku, Bog blagoslovio Ameriku, Bog blagoslovio američke vojnike”

Prva zajednička vježba američkih i poljskih snaga počela je danas u Poljskoj na vojnom poligonu u Žaganju, na jugozapadu zemlje, a predsjednik Andžej Duda je ovaj događaj nazvao historijskim.

“Ovo je historijski trenutak jer se mijenja model našeg dijela Evrope”, poručio je Duda, prenijela je agencija AFP. Duda je rekao da je pre tri decenije u garnizonu Žaganj “bila smještena druga vojska koja nije bila pozvana i koju smo morali da tretiramo kao savezničku”. Time je mislio na bivše sovjetske snage.

Američka Oklopna brigada od 3.500 vojnika iz Fort Karsona u Koloradu razmještena je početkom godine u Žaganju. U vježbama učestvuju kopnene snage američke i poljske vojske, tenkovi i oklopna vozila, prenijela je agencija AP. Poljski predsjednik Andžej Duda, američki ambasador u Poljskoj Pol Džons i komandant američke vojske u Evropi Ben Hodžis posmatrali su vježbe. Oni su istakli da prisustvo američkih snaga ojačava bezbjednost regiona, kao i bilateralne odnose dvije zemlje.

“Bog blagoslovio Poljsku, Bog blagoslovio Ameriku, Bog blagoslovio američke vojnike”, izjavio je Duda.

Na raspoređivanje američkih tenkova i drugih oklopnih vozila u Poljskoj, Moskva je saopštila da gleda kao na prijetnju.

Američki tenkovi i oklopna vozila sa više od 3.000 vojnika počeli su 12. januara da pristižu u Poljsku, a oni predstavljaju dio odgovora bivše američke administracije Baraka Obame na zabrinutosti NATO saveznika zbog Rusije. U pitanju je najveće američko vojno angažovanje u Evropi u posljednjih nekoliko decenija, naveo je BBC.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj