ŠPIJUNSKI SKANDAL U RUSIJI! Hakeri na udaru: Uhapšeni agenti FSB-a zbog odavanja informacija CIA-i!

Jedan od najviših specijalista za sajber bezbjednost i njegov zamjenik u ruskoj Federalnoj službi bezbjednosti (FSB), navodno su optuženi od strane Kremlja za “saradnju” sa američkom Centralnom obavštajnom agencijom (CIA).

Sergej Mihalkov, navodno je priveden nakon sastanka u decembru, a njegov zamenik Dmitrij Dokučajev, uhapšen je 27. januara zbog izdaje i ilegalnih hakerskih aktivnosti. Ruska agencija Interfax prenijela je, nakon razgovora sa neidentifikovanim izvorima, da su oni zajedno sa šefom odjeljenja za istraživanje sajber kriminala pri kompaniji Kasperski labs Ruslanom Stojanovim i četvrtom nepoznatom osobom zajedno osumnjičeni za odavanje državnih tajni trećoj strani koja je te innformacije dalje prenijela do CIA-i.

Ipak, s obzirom na oskudne izvještaje, nije sasvim jasno da li su privedena lica osumnjičena za direktnu saradnju sa CIA-om ili su informacije odavali preko još nepoznate osobe.

Ruska Novaja Gazeta spekuliše da je Mihalkov odao američkim obavmeštajnim službama informacije koje povezuju Kremlj sa kompanijom “King servers”. King servers vodi Vladimir Fomenko i ona je, prema izvještajima američkih službi, pomagala u sajbernapadima na SAD.

Prema ocjeni magazina Foregin Policy hapšenja mogu biti u vezi s izvještajima Komersanta prema kojima će Andrej Gerasimov, šef bezbkednosno – informativnog centra pri FSB-u, biti smijenjen jer je centar pod istragom zbog spornih odnosa sa sajber kompanijama među kojima je i Kasperski Labs.

 

(Global CIR/Foreign Policy/Moscow Times/Newsweek)

 

1 Komentaron this Post

  1. Ipak je znači istina da je Rusija izvršila cyber napad na SAD.

    Reply

Komentiraj