U TRENUCIMA PRIJE SMRTI SVI SMO JEDNAKI: Znanstvenici otkrili što se događa svim ljudima prije ispuštanja posljednjeg daha

Sve ono što ste mislili da ćete vidjeti prilikom umiranja je točno, ubrzano izmjenjivanje slika vašeg života posljednje je što ćete vidjeti pred očima prije nego zauvijek izdahnete.

Istraživači s jeruzalemskog sveučilišta Hadassah ispitivali su sedam različitih osoba koje su iskusile umiruće stanje te su otkrili kako su flashbackovi upravo ono što je svima zajedničko. Pred očima svih ispitanika pojavile su se slike nekih od najvažnijih trenutaka njihovog života.

Svi imamo nešto zajedničko

Jedan je čovjek umalo umro kada se poskliznuo te pao niz vodopad. Prema njegovom iskazu, prilikom padanja, čitav život mu se izvrtio pred očima, a prema zaključcima ove studije jeruzalemskih znanstvenika upravo to je zajedničko svim ispitanicima, piše News.com.

Muškarac je preživio pad i to sasvim slučajno kada ga je uhvatio njegov brat. Kazao je kako je to bio nadnaravni osjećaj kojeg nikada nije iskusio.

‘Kao da je vrijeme stalo, a onda u počele navirati misli i slike. Nikad do tad mi se takvo nešto nije dogodilo i zbog toga me taj osjećaj još uvijek plaši’, napisao je muškarac na Redditu.

Nevjerovatna iskustva

Oni koji su iskusili ovaj trenutak govore kako se slike iz života ne pojavljuju kronološkim redoslijedom poput onih iz holivudskih filmova.

‘Sjećanja ne naviru linearno, a tu je i vremensko ograničenje’, kazao je jedan od ispitanika studije.

‘Kao da se u tom stanju nalazite stoljećima. Nema vremena, nema prostora. Trenutak… razdoblje od sto godina.. oboje, a ni jedno. Sve se dogodi odjednom, kao da se moj mozak podijelio na više dimenzija koje vide različite stvari’, ispričao je muškarac.

Ulazak u tuđe tijelo

Druga je osoba imala nešto drugačije iskustvo, no slike iz života su bile tu. Drugi ispitanik je kazao kako je u tim trenucima imao osjećaj kako može ulaziti u tijela drugih ljudi te osjetiti njihovu bol koju su doživjeli tijekom života. Ispričao je kako je mogao osjetiti ono što osjeća njegov otac kao i osjaćaje koje gaji prema njemu, svojem sinu.

Znanstvenici ovaj trenutak nazivaju ‘iskustvo pregleda života’ i jedna je od trenutaka koji oduvijek intrigiraju maštu žitelja našeg planeta. Zaključak studije je kako svi mi imamo sjećanja koja su posljednja koja se lome, nestaju kako se približavamo trenutku smrti.

Prema rezultatima istraživanja, sjećanja su pohranjena u prefrontalnim, medijalno temporalnim i parijetalni korama našeg mozga, a ona su posljednji dio mozga koji funkcionira prije nego zaista nastupi smrt.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj