VMRO DPMNE: Ambasada SAD da objasni stav kojim se zahtjeva da Makedonija što prije formira novu vladu, umjesto da ide na nove izbore

Vladajuća VMRO DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog u oštrom tonu je danas zatražila od Ambasade SAD da objasni stav kojim se zahtjeva da Makedonija što prije formira novu vladu, umjesto da ide na nove izbore, prenijeli su skopski mediji.

To, prema tumačenju VMRO DPMNE, znači da Amerikanci podržavaju vladu koju bi formirala SDSM Zorana Zaeva. VMRO-DPMNE očekuje da Ambasada SAD razjasni da li njihov stav znači poruku da nema novih izbora, saopšteno je iz te stranke, koja u pregovorima sa albanskom partijom DUI, nije uspjela da objezbedi parlamentarnu većinu i formira novu vladu.

VMRO-DPMNE je ranije danas zatražila objašnjenje od Evropske komisije koja smatra da bi Makedonija umjesto novih izbora, novu vladu trebalo da formira po principu “najšire moguće koalicije”. Stav VMRO-DPMNE i njenog lidera Gruevskog je da su novi izbori jedina opcija za izlazak Makedonije iz političke krize i izbjegavanje sukoba i podjela.

S druge strane, lider SDSM Zoran Zaev, održao je sastanke sa ambasadorima Njemačke, Švedske i Poljske, Kristinom Alhauzer, Marsom Stefansonom i Jažekom Multanovskim, kojima je predočio potrebu da Makedonija krene naprijed i upoznao ih sa pregovorima koje vodi sa albanskim partijama o formiranju vladajuće koalicije i mogućnosti formiranja vlade.

– S obzirom na to da su se građani na izborima jasno izjasnili za promjene, tražimo da se ne gubi vreijme na novim izborima, već da predsednik Đorđe Ivanov postupi po Ustavu i mandat za formiranje vlade da SDSM koja veruje da može da obezbjedi parlamentarnu većinu – saopšteno je iz te partije. Istovremeno, DUI je prekinuo maratonsko zasedanje stranačkog Predsjedništva, koje je trajalo tokom proteklog vikenda, a mediji prenose da su njiovi naredni koraci potpuna nepoznanica.

Inače, makedonski mediji su javili da će predstavnici određenih parlamentarnih stranaka sutra biti pozvani na odvojene konsultacije sa predsjednikom Ivanovim.

 

 

(Global CIR7Agencije)

Komentiraj