ZAPALJEN ISLAMSKI KULTURNI CENTAR BOŠNJAKA U BIELEFELDU! Kavazović: “Ne nasjedajte na provokacije nasilne manjine”

Džamija Islamske zajednice Bošnjaka u njemačkom gradu Bielefeldu zapaljena je rano jutros, potvrdio je za Avaz.ba muftija IZB Pašo ef. Fetić.Komšije su oko 3.10 sati čule pucanje stakala i vidjeli plamen u objektu, a potom se oglasio i protupožarni alarm.

Šef njemačkih vatrogasaca u tom gradu Michael Graf kazao je njemačkim medijima da su uspjeli brzo lokalizirati požar koji se širio iz unutrašnjosti objekta. Kako javljaju njemački mediji, vatrogasci su dobili informaciju da se u Ccntru nalaze dvije osobe, a prilikom pregledanja prostorija pronađen je muftija Fetić kako spava. Vatrogascu su ga probudili, te uspijeli nepovrijeđenog izvući iz objekta koji je već bio u plamenu.

– Jutros rano, poslije sabah-namaza, obaviješten sam od potpredsjednika džemata i imama da je razbijen prozor i ubačen Molotovljev koktel u džamijske prostorije u Bilefeldu. Izbio je požar koji je zahvatio pomoćne prostorije. Brzom intervencijom vatrogasaca požar je ugašen. Policija je brzo došla na lice mjesta i obavila uviđaj, te je džamija privremeno zatvorena. Vrše se policijska ispitivanja da bi se otkrili počinioci – kazao je muftija .

Ovo je strašno

Prema pisanju medija, gorili su knjige i kreveti u objektu. Njemačka policija istražuje slučaj zbog mogućnosti da je napad povezan s vjerskom netrpeljivošću.

– U mojoj izjavi nakon nedavnog terorističkog napada u Berlinu izrazio sam bojazan da se to može negativno odraziti na nas Bošnjake. Posebno zbog medijske netrpeljivosti koja se širi prema islamu i muslimanima u Njemačkoj nakon napada. Ovaj objekt je i tokom ramazana bio meta manjeg napada i pokušaja obijanja prostorija, što je prijavljeno policiji – kazao je muftija Fetić, pozivajući Bošnjake na suzdržanost i vjeru da će njemačka policija rasvijetliti slučaj i kazniti odgovorene.

Predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u ovom njemačkom gradu Nihad Bećirović kazao je tamošnjim medijima da je “ovo zastrašujuće”.

– Mislio sam da se tako nešto ne može dogoditi u Bilefeldu –  rekao je Bećirović.

Kavazović:  Ovo je upozorenje kuda nas to može odvesti islamfobična retorika i sijanje nepovjerenja prema muslimanima

Povodom napada na Islamski kulturni centar Bošnjaka u Bielefeldu oglasio se reisu-l-uleme Husein ef. Kavazović te osudio ovaj vandalski čin ali istaknuo i povjerenje u njemačke institucije:

– Islamska zajednica u BiH i svi njeni pripadnici užasnuti su napadom na džamiju i islamski centar u njemačkom gradu Bielefeldu. Posebno nas brine informacija da je imam bio u objektu kada je zapaljen i da je njegov život bio ugrožen.

Istovremeno, imamo puno povjerenje u sigurnosne i pravne institucije SR Njemačke, i u to da će počinioci biti pronađeni i procesuirani. Posebno cijenimo podršku građana i zvaničnika prijateljske Njemačke koji su stali uz bošnjačku muslimansku zajednicu u ovim teškim trenutcima.

Članove Mešihata IZ u Njemačkoj, imame i sve muslimane pozivam da se ne dozvole zastrašiti i da ne nasjedaju na provokacije nasilne manjine, te da kao i do sada nastave davati doprinos ekonomskom, kulturnom i društvenom razvoju Njemačke, čuvajući kao pravi ambasadori islama i bošnjačke tradicije svoj identitet u otvorenoj interakciji sa drugima. Izolacionizam i nepovjerenje su jedan od najvećih trenutnih izazova za sve nas u Evropi i svijetu i mi se trebamo tome zajednički oduprijeti.

Ovaj napad kao i onaj u kanadskom Quebecu upozoravaju nas na to kuda može odvesti islamfobična retorika i sijanje nepovjerenja prema muslimanima. Plaši nas spoznaja da smo svjedoci uspona nečega što možemo nazvati antimuslimanskim terorizmom koji počiva na neosnovanoj mržnji prema muslimanima, poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj