GENETSKI INŽENJERING: Gdje je nestao okus paradajza?

Što nedostaje paradajzu iz supermarketa? Prema mišljenju potrošača, paradajz nema nikakav okus, stoga su znanstvenici sa Sveučilišta Florida odlučiti vratiti okus u dragi nam paradajz. U nastavku pročitajte kako im je to pošlo za rukom.

U studiji objavljenoj u časopisu Science, Harry Klee, profesor hortikulturnih znanosti pri Sveučilištu Florida na Institutu hrane i poljoprivrednih znanosti, otkrio je  hemijske kombinacije za bolji okus paradajza. „Samo popravljamo ono što je bio oštećeno u posljednjih pola stoljeća kako bismo paradajz pogurali natrag prema onome gdje je bio prije jednog stoljeća, pun okusa”, navodi Klee, naglašavajući da ove tehnike uključuje klasičnu genetiku, no ne i genetske modifikacije.

Prvi korak je saznati koji od stotina hemikalija u paradajzu daje najveći doprinos okusu. Suvremeni paradajz nema dovoljno šećera i hemikalija presudnih za bolji okus. „Te su osobine izgubile tokom posljednjih 50 godina jer uzgajivači nisu imali alate za rutinsku provjeru okusa”, dodaje Klee. Kako bi pomogli, istraživači su proučavali alele, odsječke DNA koji paradajzu daju njihove specifične osobine. Klee je usporedio taj koncept s DNA kod ljudi. Svi imaju isti broj gena u DNA, ali određena verzija svakog gena određuje osobine kao što su visina, težina i boja kose.

„Željeli smo saznati zašto suvremenim sortama paradajza nedostaju ti spojevi koji daju okus “, dodaje Klee. „ Smatramo da je do toga došlo jer se izgubilo više alela nego što je trebalo.” Znanstvenici su zatim identificirati lokacije željenih alela u genomu paradajza. To je zahtijevalo procjenu svih gena. Zatim su mapirali gene koji kontroliraju sintezu svih važnih hemikalija. Nakon što su ih pronašli, koristili su genetske analize kako bi zamijeniti „loše” alele u suvremenim sortama paradajza s „dobrim” alelima.

Zato što je za uzgoj potrebno vrijeme, a znanstvenici proučavaju 5 ili više gena, Klee je zaključio kako bi nove genetske osobine iz njegova posljednjeg ispitivanja mogli čekati 3 do 4 godine dok se ne počnu proizvoditi u novim sortama paradajza.

 

(Global CIR/Sciencedaily.com)

Komentiraj