RAZLOZI NEPOZNATI! Putin smijenio 16 generala

Predsjednik Rusije Vladimir Putin smijenio je danas sa dužnosti 16 generala Ministarstva za vanredne situacije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Istražnog komiteta. Prema ukazu koji je potpisao ruski predsjednik, svih 16 generala smijenjeno je sa svojih položaja, a dvojica su penzionisana.

Razlozi za reorganizaciju nisu saopšteni. Istovremeno je predsjednik imenovao dva zamenika ministra za vanredne situacije, a to su Vladlen Aksjonov i Pavel Barišev. Aksjnov je ranije obavljao funkciju zamjenika direktora vatrogasnog i spasilačkog odjeljenja Ministarstva, a general-potpukovnik Barišev bio je na čelu Akademije za civilnu odbranu MČS Rusije u Novogorsku u Moskovskoj oblasti.

Putin je na mjesto tužioca Republike Krim imenovao Olega Kamšilova, a za Lenjingradsku oblast Borisa Markova. Istim ukazom, na čelo Istražnog komiteta Rusije u Sevastopolju je na pet godina postavljen Viktor Tanifu.

Vladi u Kijevu je potreban novac

Jedan od razloga eskalacije situacije u Donbasu je da vlada u Kijevu, kojoj je potreban novac, pokušava da se predstavi kao žrtva u očima međunarodne zajednice, rekao je večeras ruski predsjednik Vladimir Putin u Budimpešti.

“Uzrok broj jedan je da je ukrajinskom rukovodstvu potreban novac, a najbolji način da se do njega dođe jeste da se ‘istisne’ iz EU, ili od drugih zemalja Evrope ili iz SAD ili međunarodnih finansijskih institucija prikazujući sebe kao žrtvu agresije”, istakao je Putin. Putin je, takođe, kao druge razloge eskalacije sukoba naveo i borbu Kijeva sa opozicijom, kao i pokušaj da se skrene pažnja sa nekih stvari pogoršavanjem tenzija u Donbasu, prenio je TASS.

Ruska agencija prenosi da je Putin nakon razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Budimpešti rekao i da ukrajinske vlasti pokušavaju da se izbore s opozicijom skretanjem pažnje na pogoršanje u Donbasu. Mađarski premijer Viktor Orban je rekao da Mađarska želi stabilnu Ukrajinu i da je čvrsto opredijeljena za bezuslovnu primjenu Minskog sporazuma.

“Ne vidimo drugo rješenje. Mađarska koristi sve svoje skromne resurse u nastojanjima da se osigura poštovanje Minskog sporazuma”, rekao je Orban. Rojters prenosi da je ruski predsjednik optužio Kijev za provociranje ovonedeljnog razbuktavanja borbi u istočnoj Ukrajini i dodao da je to “namještaljka” osmišljena kako bi se pridobila podrška administracije predsjednika SAD Donalda Trampa.

On je rekao da je ukrajinsko rukovodstvo zauzelo pristrasan stav tokom predizborne kampanje u SAD i podržavalo jednog od kandidata. “Štaviše, neki oligarsi, sigurno uz odobrenje političkog rukovodstva, finansirali su tog kandidata – ženskog kandidata, da budem precizniji”, rekao je Putin, preneo je TASS.

Vlasti u Kijevu su danas saopštile da su dva ukrajinska vojnika poginula u industrijskoj zoni na istoku Ukrajine, gdje su i ukrajinske i proruske snage prijavile granatiranje na svojim pozicijama preko noći, a da je još 10 vojnika ranjeno, saopštila je vlada u Kijevu.

U uporištu proruskih snaga, Donjecku, samoprogašene vlasti su saopštile da su dva civila sinoć povrijeđena kada su projektili pogodili njihove domove na sjeveru grada. Obje strane obavezale su se 2015. na prekid vatre i povlačenje teškog naoružanja uključujući rakete tipa “grad”. Najmanje 10 ljudi je poginulo u istočnoj Ukrajini od ponedjeljka i na desetine ranjeno, uključujući civile na obe strane linije fronta.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj