ŠTA OTKRIVAJU TRANSKRIPTI RAZGOVORA? Meksičkom predsjedniku rekao da će u njegovu zemlju poslati američku vojsku kako bi zaustavila “loše momke tamo dole“

Američki predsjednik Donald Tramp je u razgovoru sa meksičkim kolegom Enrikom Penjom Nijetom rekao da će u njegovu zemlju poslati američku vojsku kako bi zaustavila “loše momke tamo dole“, ako meksička vojska ne reaguje. AP navodi da ovaj dio razgovora nudi rijetko viđen pogled u način na koji Tramp vodi američku spoljnu politiku iza zatvorenih vrata.

“Sudeći prema riječima koje je Tramp koristio, čini se da u komunikaciji sa svjetskim liderima koristi isti sirovi i direktni riječnik kao u javnim nastupima“, piše AP. Do razgovora je došlo u petak, u cilju rješavanja nesuglasica zbog Trampove namjere da izgradi zid na granici SAD sa Meksikom, za koji je rekao da će platiti upravo Meksiko.

“Imate gomilu loših momaka tamo dole. Ne radite dovoljno da ih zaustavite, mislim da se vaša vojska boji. Naša se ne boji, mogao bih da ih pošaljem dole da riješe situaciju“, rekao je Tramp.

Gnjev ekscentričnog milijardera osjetio je i australijski premijer Malkom Turnbul, koji je zatražio od Vašingtona mišljenje da li će SAD ispoštovati sporazum iz Obaminog vremena po kom bi u SAD iz Australije trebalo da bude prebačeno 1.250 izbjeglica. “To je najgori sporazum ikada, ubiće me politički ako do toga dođe. Vi želite da mi uvalite bostonske bombaše. Ne želim te ljude ovdje“, istakao je Tramp. Američki lider je potom australijskom funkcioneru zalupio slušalicu, prethodno istakavši da je bolji razgovor imao i sa Vladimirom Putinom, nego sa njim. (B92)

(Global CIR/B92)

Komentiraj