STOLTENBERG U SARAJEVU: OS BiH doprinose međunarodnoj sigurnosti

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je danas u Sarajevu da je BiH sa svojim Oružanim snagama u prilici da značajno doprinosi međunarodnoj bezbjednosti u Afganistanu, što predstavlja dio globalnog nastojanja borbe protiv međunarodnog terorizma.

Stoltenberg je izrazio zahvalnost što je BiH u koaliciji koja se bori protiv terorističke organzacije DAIŠ, te za donaciju municije vladi Iraka, kao i doprinos u mnogim UN operacijama. “Čast nam je da radimo sa vašim snagama koje su interoperabilne sa NATO snagama i koje ispunjavaju naše standarde. NATO će nastaviti da podržava nastojanja BiH ka tješnjim evroatlantskim integracijama”, istakao je on. Stoltenberg je tokom susreta sa ministrom odbrane BiH Marinom Pendeš u Domu Oružanih snaga izrazio zadovoljstvo što je u posjeti Sarajevu 20 godina nakon što je NATO sa 60.000 pripadnika omogućio da zemlja danas bude mirna i bezbjedna uz jedinstvene Oružane snage BiH.

“Činjenica da služite pod jedinstvenim lancom komande i čuvate mir zajedno jeste izuzetan uspjeh. NATO je ponosan da vas podržava”, rekao je Stoltenberg. On je podržao poruku Ministarstva odbrane BiH o modernizaciji Oružanih snaga BiH putem nedavno usvojenog Pregleda odbrane, ali i jačanje transparentnosti, odgovornosti i borbu protiv korupcije.

Pendeševa je poručila da Stoltenbergova posjeta predstavlja dokaz posebne pažnje koju NATO pruža BiH i njenim institucijama u pogledu reformski procesa i aktivnosti koje provodi u okviru evroatlantskog integracionog procesa. “Ponosni smo jer aktivno učestvujemo u misiji `Odlučna podrška` u Afganistanu, kao pouzdan partner NATO-a. Namjera nam je da i dalje djelujemo u izgradnji bezbjednog i stabilnog unutrašnjeg okruženja u ovoj zemlji, ali i drugim misijama pod okriljem NATO-a, UN i EU”, rekla je ona.

Pendeševa je poručila da su BiH i Ministarstvo odbrane spremni da preuzmu odgovornost, obaveze, ali i prava u okviru Akcionog plana članstvo u NATO-u (MAP). “Kako bismo to ostvarili predano radimo na ispunjenju Talinskog uslova, a o napretku u procesu knjiženja nepokretne vojne imovine redovno informišemo sjedište Saveza i države članice”, rekla je ona. Pendeševa je izrazila uvjerenje da će Stoltenberg kao generalni sekretar NATO-a i dalje pružati podršku BiH u njenim naporima da postane aktivna učesnica MAP-a, a potom i punopravna članica Sjeveroatlantske alijanse.

Stoltenberg se nakon obraćanja predstavnicima Ministarstva odbrane BiH i pripadnicima Oružanih snaga BiH sastao sa vojnicima koji su učestvovali u misijama koje predvodi NATO.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj