VELIKO ISTRAŽIVANJE: Rusi najviše vjeruju Putinu, pa vojsci i policiji!

Od svih državnih funkcija u Rusiji najveći autoritet u narodu ima predsjednička. Prema najnovijem istraživanju “Levada centra”, predsjednik Rusije Vladimir Putin ima najveću ulogu, uticaj i ugled, a za njim slijede armija i Federalna služba bezbjednosti.

Putinov autoritet potvrđuju i druga sociološka istraživanja, a njega nije mogla da poljulja ni ekonomska kriza koja posljednjih godina drma Rusiju. Sve to pokazuje da su u velikoj zabludi oni na Zapadu koji misle da demonizacijom Putina i uvođenjem sankcija mogu da mu uzdrmaju položaj. Uostalom, najnovije istraživanje napravljeno 23. januara pokazalo je da čak 85 posto građana Rusije podržava rad predsjednika Putina, a samo je 14 posto nezadovoljno.

Na drugom mjestu popularnosti je ministar odbrane Sergej Šojgu, a na trećem ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Građani su ulogu državnih institucija u Rusiji ocjenjivali od jedan (praktično nikakva) do pet (vrlo velika) i glavna fotelja u Kremlju je ocijenjena sa 4,65 što je do sada najveća dobijena ocjena. Ko prati ruske vodeće TV kanale mogao je da primijeti da se o svim važnim pitanjima konsultuje predsjednik države, a u mnogim delikatnim situacijama Putin, ako dileme i ima, “presiječe” i radi se kako on kaže.

Predsjednik je po Ustavu odgovoran za vođenje spoljne politike, ali Putin svakodnevno učestvuje u rješavanju unutrašnjih ekonomskih i drugih problema. Na drugom mjestu “rang-liste autoriteta” državnih institucija su vojska i Federalna služba koje su dobile ocjenu 4,1. Rusi, inače, tradicionalno vole i cijene svoju armiju. Nedavno istraživanje je pokazalo da 92 posto građana Rusije vjeruje u bojevu gotovost svoje vojske. Osim toga, 76 posto građana Rusije misli da je moć njihove armije porasla u posljednjih dvije-tri godine. Potvrdu za tako visoku ocjenu Šojgua i armije treba tražiti i u izvještajima sa ratišta u Siriji.

Što se tiče Federalne službe bezbjednosti koja je naslednica nekadašnjeg KGB, nju Rusi doživljavaju kao strukturu koja se bori protiv široke lepeze neprijatelja od spoljnih do domaćih. Interesantno da je ruska vlada ocijenjena znatno lošije od predsjednika, ali i vojske i FSB. Premijer Medvedev i njegovi ministri ocijenjeni su ocjenom 3,8. Još niže su rangirani Duma (3,47) zatim policija (3,42), gubernatori (3,38), religijske organizacije (3,15). Narod smatra da najmanju ulogu u društvu imaju političke partije (3,12) zatim inteligencija (2,69) i sindikati (2,17). Nizak nivo ugleda i uloge partije je razumljiv kad se zna da bi Putin i sa nekom sasvim novom partijom sigurno pobijedio na izborima. Odlučuje njegov autoritet a ne partija.

Za sve ekonomske nevolje građani okrivljuju vladu, pa je njenim radom zadovoljno 51 posto njih. To se odražava i na rejting premijera Dmitrija Medvedeva koga podržava 53 a ne podržava 46 posto. Što se tiče Dume, više je građana koji njen rad ocjenjuju negativno nego pozitivno.

 

(Global CIR/Novosti)

Komentiraj