ODRASLA U ISTOČNOJ NJEMAČKOJ, DOKTORIRALA NA KVANTNOJ FIZICI! Lider ‘slobodnog svijeta’ je žena!

Kada je Barak Obama saopštio da je posljednji telefonski razgovor u svojstvu predsjednika obavio sa Angelom Merkel, potvrđujući njihovo savezništvo i prijateljski odnos tokom posljednjih godina, to nije bio samo njegov oproštaj. Predavao je štafetnu palicu, piše Independent.

Njemačka kancelarka nije samo lider Evrope, već je zapravo vođa slobodnog svijeta. Bivša naučnica iz Istočne Njemačke smirenog glasa koja je tri puta izabrana za kancelarku i ima doktorsku titulu u oblasti kvantne fizike, na svojim plećima ne nosi samo teret Njemačke i Evrope, već i odbrane slobode i liberalizma širom svijeta.

Ovo nije pokušaj provokacije ili pretjerivanja radi postizanja efekta. Donald Tramp ne može po difoltu da preuzme ulogu “lidera” slobodnog svijeta. Američka vojna sila nije jedini neophodan kriterijum.

Ova titula takođe zahtijeva da predsjednik bude posvećen vrijednostima liberalne demokratije. Međutim, već sada je jasno da Tramp, za razliku od svojih prethodnika posle Drugog svjetskog rata, nema takve namjere i da se zastrašujućom brzinom kreće u suprotnom smeru.

Da li je ovo uopšte potrebno obrazlagati? Otkako je inaugurisan, Tramp potkopava i ignoriše rad sudija, iako je nezavisno sudstvo i odvajanje ovlašćenja ključ demokratije.

Međutim, zabrana za imigrante izbacila je u prvi plan nešto još mnogo gore. Ako predsjednik može naprasno da ograniči prava američkih građana ne obazirući se na zakonodavce, pa čak i državnih ministarstava, on je faktički autokrata. Tramp je upravo to uradio i nastaviće to da radi. Njegovi postupci ne samo da potkopavaju prava svih Amerikanaca, već i institucije na kojima je utemeljena američka demokratija.

Zatim, Trampov udar na međunarodnu trgovinu i saradnju. Već prijeti Meksiku, Kini i EU. Ko će biti sljedeći? Možemo da raspravljamo o tome da li globalizacija donosi ljudima jednaku korist, ali samo budala može da porekne da je međunarodna trgovina globalno dobro. A ona može da funkcioniše samo ako se sprovodi na jednakim, zakonski utemeljenim osnovama. Međutim, Trampa to ne zanima, on raskida međunarodne sporazume kako bi mogao da šikanira manje države sve dok ih ne natera na pokornost. Ovo je presedan, opasan za cijeli svijet.

Najzad, tu je netrpeljivost Trampove administracije prema medijima. Razvijenoj demokratiji su neophodni mediji spremni da kritikuju vlast. Tramp nije samo netrpeljiv prema kritici, u njegovom iskrivljenom svijetu, ona mora biti podstaknuta lažima i osvetoljubivošću. Progoni ga duboka nesigurnost. Kada je njegov glavni pomoćnik Stiv Banon rekao da mediji “treba da drže jezik za zubima”, to su stvarno i mislili. Oni ne žele da ih slobodni mediji kritikuju. To su reči diktatora, a ne demokrata.

Američkog predsjednika ne motiviše želja da zaštiti liberalnu demokratiju ili slobodu, njegova jedina ideologija je trampizam: korporativna autokratija s populističkom fasadom. Okružuje se bijelim nacionalistima, koji su više od njega neprijateljski nastrojeni prema liberalnoj demokratiji.

Angela Merkel, koja je prije ujedinjenja odrastala u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj, njegova je dijametralna suprotnost. One ne samo da prepoznaje nagovještaje autokratije, već je odlučila da pobjegne od nje. Zbog toga se suprotstavila Trampovom šikaniranju i fanatizmu, rekavši u ponedjeljak da “neophodna borba protiv terorizma” ne opravdava “generalnu sumnjičavost prema određenim grupama ljudi”. Britanska vlada je, nasuprot njoj, pokazala servilan i beskičmenjački stav.

Sada je sasvim jasno da je slobodnom svijetu potreban novi lider. Uz sve poštovanje Žistinu Tridou, Kanada naprosto nije dovoljno jaka. To mora biti Angela Merkel. Njeni protivnici to znaju, pa je to i razlog što se protrampovske, proputinovske i ultradesničarske snage udružuju protiv nje. Mi to znamo. A zna i ona. Vrijeme je da najmoćnija žena na svijetu preuzme svoju novu ulogu. Svijetu je potrebna.

 

 

(Global CIR/M. Independent)

Komentiraj