NA KORAK DO VLADE? Dvije albanske stranke spremne na koaliciju sa Zaevim!

Dve manje albanske stranke – Pokret “Besa” i Alijansa za Albance izrazile su spremnost da podrže lidera SDSM Zorana Zaeva da formira parlamentarnu većinu.

“Besa” i Alijansa za Albance zatražili su od Zaeva i SDSM da što skorije započne pregovore o formiranju parlamentarne većine i o sastavu nove Vlade. Ove dvije albanske stranke, koje su na vanrednim parlamentarnih izborima osvojile zajedno osam mandata, traže prihvatanje albanske platforme sa posebnim akcentom na uvođenje albanskog kao drugog zvaničnog jezika u Makedoniji.

Za formiranje nove makedonske vlade neophodni su glasovi i najveće političke formacije makedonskih Albanaca – Demokratske unije za integraciju (DUI) budući da je za parlamentarnu većinu neophodan 61 poslanik. U DUI-u su nastavljene unutarpartijske konsultacije o izgradnji političke pozicije, ali za sada nije potvrđeno da li će podržati SDSM. Prema nezvaničnim informacijama, članstvo DUI dalo je zeleno svjetlo lideru Aliju Ahmetiju da počne pregovore sa Zaevim o formiranju nove vladine koalicije.

Nakon što mandatar Nikola Gruevski nije uspio da obezbjedi parlamentarnu većinu i formira Vladu, makedonski predsjednik Đorđe Ivanov saopštio je da će mandat za sastav nove vlade dati partiji koja ponudi dokaz o obezbjeđenoj većini. Zaev je poslije konstulacija sa Ivanovim rekao da je ubijeđen da će formirati većinu od 62 ili 67 poslanika, u parlamentu koji ima 120 mjesta.

VMRO-DPMNE, nakon što nije uspjela da u zakonskom roku formira Vladu počela je da traži podršku za održavanje novih vanrednih izbora. Prema makedonskom Ustavu, ukoliko parlametarna većina ne bude formirana, poslanici će morati da donesu odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora i o raspuštanju Sobranja. Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. decembra. Parlament je konstituisan 30. decembra, a predsjednik Sobranja i drugi organi parlamenta nisu izabrani.

Na vanrednim izborima VMRO-DPMNE osvojila je 51 mandat, SDSM 49, Demokratska unija za integraciju (DUI) 10, Pokret “Besa” pet, Alijansa za Albance tri i Demokratska partija Albanaca dva poslanička mjesta.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj