NAPETOSTI NA RELACIJI BEOGRAD PRIŠTINA! Vučić: Na Kosovu ne poštuju ništa što je dogovoreno, Tači optužuje Beograd da provodi agresivnu propagandnu kampanju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je 8. decembra dogovoreno sve u vezi s mostom u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici uz prisustvo predstavnika EU, a da je nakon toga iz Prištine krenula propaganda i hajka da ta ograda, taj zid mora da bude srušen te da to pokazuje da ništa od dogovora ne poštuju.

Vučić je u obraćanju nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM naveo da su komunalne stvari u nadležnosti opština te da privremene institucije u Prištini ni te kosovske zakone ne poštuju. “Razgovarali smo sinoć u Briselu, razgovarali i sa gradonačelnikom severne Kosovske Mitrovice sve vreme koji prihvata predloge ne zato što se plaši nego što želi da sačuva mir. Nakon toga kažu nije dovoljno”, rekao je Vučić i dodao da je očigledno da je sve rađeno da se dovede do toga da Srbi krivi za sve i odgovorni za sve.

Vučić je zatražio reakciju šefice evropske diplomatije Federike Mogerini i njenog tima na ponašanje Prištine, podsjetivši da su iz EU jasno rekli da će reagovati ako neko prekrši sinoć postignut dogovor. “Želim da jasno stavi do znanja da je to učinila albanska strana, a sve drugo bi bilo bežanje od odgovornosti”, rekao je Vučić novinarima u Raški.

On je istakao da, za razliku od gradonačelnika sjeverne Kosovske Mitrovice Gorana Rakića, ne misli da je EU bila jednostrana, već da su se dešavale čudne stvari i da ni oni “nisu bili načisto šta se dešava”. “Mislim da su pokušali da nam pomognu da sačuvamo mir… Ali to da su svi jednako krivi, to nije moguće”, rekao je Vučić.

Tači optužuje Beograd za “propagandnu kampanju”

Predsjednik Kosova Hašim Tači izrazio je zabrinutost zbog, kako je rekao, “propagandne kampanje Srbije”. Kako je rekao, tom kampanjom se u zajednici na sjeveru izaziva “strah i međuetnička mržnja”. On je, istovremeno, nastojao da srpsku zajednicu na Kosovu uvjeri da joj se “nikada ništa loše neće dogoditi” od bezbjednosnih institucija Prištine, i pozvao Evropsku uniju i NATO da upozore Beograd da se uzdrži od “izazivanja novog sukoba na Kosovu i regionu”.

“Razočaran sam i zabrinut sam u vezi sa propagandnom kampanjom u starom stilu Srbije, koja nastavlja da izaziva strah i međuetničku mržnju kod srpske zajednice koja živi u sjevernom dijelu Kosova”, kaže Tači u pisanoj izjavi. Prema njegovim riječima, ta propaganda je “orkestrirana iz Srbije” i teži zastrašivanju građana Kosova koji žive na sjeveru i ometanju procesa njihovog “potpunog integrisanja u institucije Republike Kosova”.

Tači kaže da je država Srbija, “tokom čitave dosadašnje historije”, radi svojih političkih ciljeva, manipulisala srpskom zajednicom na Kosovu i od nje stvarala žrtvu. “Posljedice ovakvog pristupa su destruktivne i evidentne su i danas”, navodi se u Tačijevoj izjavi. “Stoga, pozivam Srbiju da se odrekne takve prakse, koja ni na koji način ne služi procesu pomirenja i normalizacije odnosa između Kosova i Srbije”, dodao je on. U istoj pisanoj izjavi, Tači za kosovske bezbjednosne strukture tvrdi da su “demokratske” i da “štite živote svih građana gdje god da se nalaze, nezavisno od njihove etničke pripadnosti”.

“Evropska unija i NATO treba da pošalju upozorenje Srbiji da se suzdrži od scenarija izazivanja novog sukoba na Kosovu i regionu”, dodao je on. Tači kaže da Kosovo i cijeli region imaju samo potrebe za povećanjem regionalne saradnje, dobrosusjedskih odnosa i ubrzanja procesa integracija u EU i NATO, kao glavnog uslova za dugoročni mir i bezbjednost.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj