SEDAM PUTA VEĆA NEGO PRIJE PET GODINA! Fukushima: Radijacija u reaktoru 2 izaziva trenutnu smrt!

Radijacija u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima, oštećenoj u razornom zemljotresu i cunamiju 2011. godine, dostigla je rekordni, sedam puta veći nivo nego prije pet godina, saopćila je energetska kompanija Tepco, u čijem je vlasništvu elektrana.

Kako se navodi u saopćenju, endoskopskim ispitivanjem u prostoriji sa reaktorom 2 krajem januara utvrđen je stepen radijacije od 530 siverta po satu, koji može izazvati trenutnu smrt. Portparol kompanije Tepco Tacushiro Jamagishi rekao je za agenciju Franc press da je taj stepen radijacije više od sedam puta veći od nivoa izmjerenog 2012. godine, koji je iznosio 73 siverta po satu.

Stručnjaci su naveli i da je na metalnoj platformi u prostoriji sa reaktorom otkrivena rupa od jednog metra koju je najvjerovatnije izazvalo curenje goriva. Tri od ukupno šest reaktora ozbiljno su oštećena u havariji izazvanoj zemljotresom i cunamijem u martu 2011. godine, a dosadašnjim ispitivanjima nije bilo moguće precizno utvrditi da li je u njima došlo do curenja goriva.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj