ŠOK I NEVJERICA U IZRAELU: Trump upozorio Izrael da prestane s izgradnjom novih naselja

Bijela kuća u četvrtak je upozorila i Izrael da prestane s ‘jednostranim’ najavama izgradnje novih židovskih naselja koje ‘potkopavaju’ napore predsjednika Donalda Trumpa za postizanje mira na Bliskom istoku, javlja Jerusalem Post.

Radi se o prvom priznanju Trumpove administracije da su predani rješenju izraelsko-palestinskog pitanja koje bi uključivalo dvije države. U Izraelu su ostali zatečeni ovim upozorenjem koje smatraju potpuno neočekivanim. Izraelski dužnosnici do sada nisu znali što mogu očekivati od Trumpa – za vrijeme kampanje bio je uklonjen svaki spomen rješenja s dvije države s republikanskog izbornog programa, a Trumpov izaslanik za Izrael je javno podržao plan izgradnje novih naselja.

Američki diplomat Dennis Ross, koji je bio na Bliskom istoku za vrijeme Georgea Busha starijeg, Billa Clintona i Baracka Obame, izjavio je kako vjeruje da je Trumpova nakana bila smanjiti očekivanja izraelske desnice, koja se osjećala kao da su joj njegovim izborom ruke potpuno odriješene.

Trump je u javnosti nekoliko puta naglasio kako bi postizanje mira između Izraela i Palestine bilo ‘ultimativni sporazum’, te je za to zadužio svojeg zeta i savjetnika, Jareda Kushnera.

 

(Global CIR/JP)

Komentiraj