TRUMPOVA TAKTIKA-ZAVADI PA VLADAJ! Evropski lideri odlučni: Imamo veće tržište, zajedno smo jači od Trumpove Amerike!

Lideri EU sastali su  se danas na Malti kako bi pronašli način za sprečavanje priliva migranata preko Sredozemnog mora i iskazali jedinstvo pred pregovore sa Velikom Britanijom za izlazak iz evropskog bloka. Njemačka novinska agencija DPA navodi da je prva tačka dnevnog reda današnjeg neformalnog sastanka diskusija o ulasku migranata u Evropu preko Sredozemnog mora.

Sastanku  prisustvovuje svih 28 članica. Mediji su ranije pisali da se očekuje da će lideri preduzeti mjere za jačanje kapaciteta Libije za zaustavljanje migranata u teritorijalnim vodama te zemlje i za stvaranje boljih uslova za izbjegličke kampove u toj sjevernoafričkoj državi.

Italijanski premijer Paolo Đentiloni i njegov libijski kolega Fajez al Saradž potpisali su kasno sinoć u Rimu memorandum o razumijevanju s ciljem smanjenja ilegalne migracije preko Sredozemnog mora. U memorandumu se navodi da će dvije zemlje raditi na jačanju libijskih institucija, uključujući Obalsku stražu i graničnu patrolu. U večernjim časovima, 27 šefova evropskih država i Vlada održat će razgovore o budućnosti bloka nakon odlaska Britanija. Tom sastanku neće prisustvovati britanski premijer Tereza Mej. Međutim, Mejova planira da sa liderima EU razgovara o njenom sastanku prošle sedmice sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Oland: Trampov pritisak na EU je neprihvatljiv

Francuski predsjednik Fransoa Oland kritikovao je danas kao neprihvatljiv pritisak na EU koji vrši američki predsjednik Donald Tramp, a koji predviđa raspad tog bloka. “Neprihvatljivo je da se kroz izvestan broj izjava predsjednika SAD vrši pritsak na Evropu u smislu kakva bi ona trebalo ili ne bi trebalo da bude”, rekao je Oland novinarima na samitu EU na Malti, prenosi AFP. Lideri EU na Malti će o odnosima sa Trampom razgovarati tokom druge polovine samita, nakon značajnih razgovora o smanjenju ilegalne migracije iz Libije preko Sredozemnog mora.

Merkel poziva na jedinstvo: EU sudbinu drži u svojim rukama

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas na evropsko jedinstvo uoči početka sastanka lidera EU na Malti koji za cilj ima pronalaženje načina da se smanji broj migranata koji napuštaju Libiju. “Evropa svoju sudbinu drži u sopstvenim rukama”, poručila je Merkel. Merkel je istakla da “što budemo jasniji u definisanju naše uloge u svijetu, to ćemo se bolje brinuti za naše transatlantske odnose”, prenio je Rojters.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je u četvrtak da očekuje da će na samitu EU o migrantima biti načinjen značajan pomak po pitanju zatvaranja ilegalnih migrantskih ruta preko centralnog dijela Mediterana, gdje je na hiljade ljudi proteklih godina izgubilo život pokušavajući da se domogne Unije. “Mogu da vas uvjerim da je na dohvat ruke” presjecanje krijumčarskih ruta, rekao je Tusk poslije razgovora sa italijanskim premijerom Paolom Ðentilonijem. Tusk je poručio da to “prije svega dugujemo onima koji pate i rizikuju svoje živote, ali i Italijanima i svim Evropljanima”. Agencija AP napominje da većinom preko Libije dolaze ekonomski migranti koji imaju malo šanse da dobiju azil.

“Trampova igra sa EU – zavadi, pa vladaj”

Američki predsjednik Donald Tramp sa Evropskom unijom igra igru “zavadi, pa vladaj”, ocijenio je evropski komesar Ginter Etinger. On je naglasio da zemlje članice ne bi smjele da podlegnu takvim smicalicama.

“Prije svega, moramo da budemo pažljivi da ne prihvatimo tu igru”, rekao je komesar za digitalnu ekonomiju i društvo Etinger za radio “Dojčlandfunk”. Rojters podsjeća da je Tramp uputio prema Njemačkoj seriju negativnih komentara.

Tramp je ocijenio da je EU postala “vozilo njemačkih interesa” i da će još članica glasati o izlasku iz bloka, kao što je to učinila Britanija u junu prošle godine. Etinger je pozvao EU da bude samouvjerena u svom odnosu prema Trampu. “Imamo veće tržište. Kao tim smo jači”, zaključio je Etinger.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj