UMJESTO DA DRUGIMA DIJELITE LEKCIJE! Ruski ambasador pri UN-u: Britanci, vratite teritorije koje ste anektirali!

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin pozvao je Britaniju da vrati sva područja koja je, kako je naveo, anektirala, umjesto da drugima drži lekcije. Prethodno je stalni predstavnik Velike Britanije u UN Metju Rajkroft optužio Rusiju za krizu u Ukrajini, koja je, prema njegovim rečima, počela događajima na Krimu.

Čurkin je odgovorio da je sve počelo od državnog udara u Ukrajini koji je u, velikoj mjeri, imao podršku iz inostranstva. “Vratite vi Foklandska ostrva, vratite Gibraltar, vratite dio Kipra koji ste anektirali, vratite arhipelag Čagas u Indijskom okeanu, koji ste pretvorili u veliku vojnu bazu. Tada će vam savjest, možda, biti malo čistija i moći ćete da razgovarate o drugim stvarima” – poručio je Čurkin Rajkroftu.

I novi ambasador SAD u UN Niki Hejli prozvala je Rusiju zbog Krima i poručila da sankcije neće biti skinute dok Krim ne bude ponovi u sattavu Ukrajine. Čurkin je uzvratio tako što je podsjetio na značaj riječi “narod” u Ustavu SAD. “Ne smije se zaboraviti da se u Ustavu SAD nalaze divne istorijske reči: `Mi, narod`, a narod Krima sasvim jasno je izrazio svoju volju na referendumu” – poručio je Čurkin.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj