(VIDEO) RAY CHARLES: Čovjek kome je sluh otvorio sva vrata u životu!

Za njega su govorili da se rodio sa muzikom u sebi. Dovoljno je bilo da sedne za klavir. U sljedećem trenutku već su se čuli prepoznatljivi zvuci soula, džeza, R&B-a, rokenrola. On nije samo stvarao pjesme, već i atmosferu za igranje i širenje pozitivnih vibracija koju nažalost nikada nije mogao da vidi.

Rej je rođen u jednoj siromašnoj porodici na samom jugoistoku SAD-a, baš u vrijeme kada je u svijetu počela „Velika depesija“. Otac ih je rano napustio, tako da je on ostao sa majkom i mlađim bratom. Sa tri godine, Rejev mlađi brat udavio se u kadi tokom igre sa njim. Iako je uskoro nakon toga, sa nepunih sedam godina oslijepeo, sliku te traumatične scene video je do kraja života.

Njegova najveća podrška bila je njegova majka. Mada mu je otkriven glaukom u ranom djetinjstvu, Rejeva majka je odbijala da se pomiri sa činjenicom da će njen sin oslijepiti. Koristila je sve moguće metode da omogući svom sinu da makar još neko vrijeme uživa u slikama oko sebe. Rej je po nekoliko sati sjedio na drvenim stepenicama ispred kuće i gledao u sunce. Nažalost, ubrzo nakon toga u njegovim očima pao je mrak.

Bez ikakve škole, osim one životne naravno, svog preostalog sina uvijek je mudro savjetovala. Učila ga je da svoj hendikep nadvlada koristeći svoj mozak. Saplitao se po kući, padao, plakao, ali je upravo tako i istančao ostala čula, najviše sluh koji mu je kasnije otvorio sva vrata u životu.

Sa petnaest godina, Rej je postao siroče. U vrijeme nadolazećeg i sve buntovnijeg aparthejda, ovaj Afroamerikanac našao se potpuno sam na samom jugu Amerike. Odlučio je da nastavi svoje obrazovanje i upisao državnu školu za slijepe i gluhe na Floridi. Njegov sljedeći korak kojim je započeo svoju muzičku karijeru bio je odlazak u Vašington. Tamo je snimio svoju prvu ploču.

Pored svih užitaka koje slava donosi, Rej je postao i veliki uživalac zabranjenih droga, naročito heroina. Drogirao se skoro dvadeset godina, ali se tek u poznim godinama odlučio da ide na odvikavanje. Na to je uticao njegov boravak u zatvoru zbog posjedovanja heroina i marihuane, ali i smrt jedne njegove pjevačice i ljubavnice zbog prevelike doze heroina koju je uzela. Pjesma koja ga je proslavila bila je upravo „Let’s go get stoned“. Njome je napravio sjajan spoj crnačke crkvene muzike, roka i bluza. Nakon što je ova pjesma postala hit, Rejeve ploče biljžile su milionske tiraže.

Ubrzo nakon dolaska u Sijetl, Rej je upoznao svoju prvu ženu, za nju je napisao pjesmu „I got a woman“ koja je jedan od njegovih najvećih hitova. S obzirom na to da je polovinu godine provodio van kuće, na različitim turnejama, svirajući i snimajući pjesme, prva žena mu nije bila i jedina. Imao je ukupno dvanaestoro djece, od kojih je nekoliko bilo vanbračno.

Rej Čarls je osnovao i svoju fondaciju koja je pomagala gluhoj djeci da unaprijede svoj razvoj i obrazovanje. Uvijek je govorio da je pravi hendikep nemogućnost osobe da čuje, a ne da vidi.  O njegovoj uspješnoj karijeri govori dvanaest Gremi nagrada koje je dobio, šezdeset albuma koje je snimio i preko deset hiljada koncerata koje je održao. Njegova pesma „Georgia on my mind“ postala je himna te američke države. Prvi put je za pedeset tri godine karijere morao da otkaže turneju zbog operacije kuka. Sljedeće godine – 2004, preminuo je u svojoj kući u Kaliforniji.

Iste godine snimljen je film „Ray“ o Rejevom životu i muzičkoj karijeri. Legendarni Džejmi Foks tumačio je glavnu ulogu u filmu za koju je dobio brojne nagrade.

 

(Global CIR/BN)

Komentiraj