U KOORDINACIJI SA MOSKVOM! Teheran: Rusija i Iran nemaju nesuglasice ni u političkim ni u sigurnosnim pitanjima

Između Teherana i Moskve nema nesuglasica ni u političkim ni u bezbjednosnim pitanjima, a to se tiče i teme prisustva libanskog pokreta otpora u Siriji, smatra savjetnik predsjednika iranskog parlamenta Hosein Amir Abdolahijan.

„Važno je da smo se s ruskim prijateljima dogovorili da koordinišemo dejstva u vezi s osnovnim i strateškim pitanjima u Siriji. I mogu da kažem s uvjerenjem da Teheran i Moskva na isti način posmatraju sirijski problem i imaju zajednički plan dejstava“, rekao je Abdolahijan.

„Nemamo nesuglasice s našim ruskim prijateljima u vezi s tim što Hezbollah igra u Siriji konstruktivnu ulogu i u znatnoj mjeri pomaže vladi i narodu da se suprotstavi terorističkim organizacijama, i što je najvažnije – štiti sirijsko-libansku granicu“, dodao je Abdolahijan.

Teheran neće proizvoditi nuklearno oružje

Teheran neće početi da proizvodi nuklearno oružje ako SAD odluče da istupe iz Sporazuma o nuklearnom programu Irana, izjavio je Abdolahijan.

„Kao prvo, Iran nikada nije težio tome da proizvodi nuklearno oružje. Religiozni lider Irana je objavio fatvu koja to zabranjuje. A ako je ono zabranjeno, mi ga nećemo proizvoditi ili koristiti. Naša politika se u tom smislu neće promijeniti. Ipak, korištenje nuklearnih tehnologija u mirovne svrhe, radi poboljšanja kvaliteta života, predstavlja upravo ono o čemu razmišlja Iran“, rekao je Abdolahijan u intervjuu RT-u.

On je podsetio da nuklearni sporazum Teherana i međunarodne „šestorke“ pregovarača predstavlja međunarodni sporazum i da SAD ne mogu samo da istupe iz njega. Ipak, ukoliko Vašington preduzme takav korak, Teheran će biti „spreman da sporazum spali“.

„Zbog toga pažljivo pratimo šta će odlučiti predsjednik SAD Donald Tramp u vezi sa sporazumom. Naš odgovor na njegovu odluku biće efikasan i brz. Iran mora da dâ odgovor koji će uticati na Trampovu pogrešnu politiku, ali u okvirima zasijedanja komisije za kontrolu ispunjavanja sporazuma“, rekao je Abdolahijan.

Trampov prijedlog o zonama bezbjednosti — miješanje u unutrašnje stvari Sirije

Iranski političar je, takođe, ocijenio da bi prijedlog SAD da se uspostave zone bezbjednosti mogao dodatno da oteža situaciju „na kopnu“ i da utiče na realizaciju zaključaka postignutih na pregovorima u Astani.

„Prošle sedmice sam bio u Damasku, sastao sam se s mnogim odgovornim licima. Razgovarali smo o pitanju stvaranja zona bezbjednosti u Siriji. Kao prvo, ovaj plan je predložila gospođa Hilari Klinton tokom izborne kampanje. Klintonova i demokrate u slučaju pobjede na izborima bili su ozbiljno raspoloženi za stvaranje zone bezbjednosti i zone zabrane letova u Siriji… Prirodno, nakon promjene situacije u SAD i dolaska Trampa na vlast, ovaj plan je bio odložen na stranu, makar i privremeno. Ako su Trampove riječi o stvaranju zona bezbjednosti u Siriji nastavak plana Klintonove, onda je to nečuveno miješanje u unutrašnje stvari Sirije“, rekao je Abdolahijan.

SAD uvele nove sankcije Iranu

Vlasti SAD su uvele nove sankcije Iranu kako bi kaznile zvanični Teheran zbog ispaljivanja balističke rakete i podrške hutskim pobunjenicima u Jemenu, piše AFP. Na udaru sankcija, prvih koje je administracija Donalda Trampa uvela Iranu, našlo se 13 pojedinaca i 12 kompanija u Iranu i Kini, za koje su SAD utvrdile da podržavaju raketni program Teherana i vojne snage Revolucionarne garde.

“Konstantna podrška Irana terorizmu i razvoju programa balističkih raketa predstavlja pretnju po region, po naše partnere širom svijeta i po SAD”, izjavio je vršilac dužnosti direktora Kancelarije američkog ministarstva finansija zadužene za kontrolu aktiva u inostranstvu. Ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif je putem Twittera poručio da njegova zemlja “nikada neće započeti rat” uprkos pretnjama koje dobija.

AFP navodi da se komentar Zarifa odnosio na seriju upozorenja iz SAD izrečenih nakon iranskog testiranja balističkih raketa. “Nikada nećemo iskoristiti oružje protiv bilo koga, izuzev u samoodbrani. Hajde da vidimo da li iko od onih što se žale može da kaže isto”, napisao je iranski ministar na ovoj društvenoj mreži. Zarif je naveo i da Teheran “ne dotiču prijetnje, pošto bezbjednost Irana dolazi od naroda”. Predsjednik SAD Donald Tramp upozorio je danas Teheran da se “igra s vatrom” i naveo da prema Iranu neće biti “tako ljubazan”, kao što je bio njegov prethodnik Barak Obama.

“Iran se igra s vatrom – oni ne cijene koliko je ‘ljubazan’ predsjednik Obama bio prema njima. Ja ne!”, objavio je Tramp na Twitteru, prenio je Rojters. Novi šef Bijele kuće je juče na ovoj društvenoj mreži, koristeći velika slova, naveo da je Iran “formalno upozoren zbog ispaljivanja balističke rakete”. Tramp je dodao da bi Iran “trebalo da bude zahvalan” na sporazumu, koji je po njegovom mišljenju užasan po SAD. “Iran je bio na koljenima i pred kolapsom prije nego što su SAD pritekle i pružile mu spasonosnu pomoć u obliku (nuklearnog) sporazuma: 150 milijardi dolara”, tvrdi Tramp.

 

(Global CIR/RT/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj