KO JE NOVA AMERIČKA AMBASADORICA U UN-u? Haley smatra da Putinova Rusija ne može biti partner SAD-u

Američki predsjednik Donald Trump obećao je novu eru u američko-ruskim odnosima. No, njegov izbor veleposlanice u UN-u nije baš na tom tragu. Nikki Haley, koja je ranije obnašala dužnost guvernerke Južne Karoline, već je više puta jasno dala do znanja da misli da Rusija nikad ne bi mogla biti pouzdan partner Sjedinjenih Država, sve dok je na vlasti predsjednik Vladimir Putin.

“Lekcija koju smo naučili iz propalog Ruskog “resetiranja” je da dok je god Vladimir Putin na vlasti, Rusija neće biti vjerodostojan partner za Sjedinjene Države”, poručila je Haley nedavno u Vijeću sigurnosti UN-a i dodala da, u ovom trenutku, ne vidi uvjete koji bi omogućili nove odnose između dviju zemalja.

Odmah je prozvala Rusiju

Ni u svom prvom govoru na Vijeću sigurnosti UN-a u četvrtak Haley nije bila ništa suptilnija, snažno je napala Rusiju. Haley je pozvala Moskvu da prestane s eskalacijom nasilja u istočnoj Ukrajini i rekla je da će američke sankcije protiv Moskve ostati na snazi sve dok se Rusija ne povuče iz Krima. “Sjedinjene Države nastavit će osuđivati i pozivati na prekid ruske okupacije Krima”, poručila je Trumpova izaslanica u UN-u. “Krim je dio Ukrajine. Naše sankcije zbog toga će ostati na snazi sve dok Rusija ne vrati kontrolu nad poluotokom Ukrajini”, poručila je, piše CNN.

Haley je govorila na izvanrednoj sjednici UN-a zbog iznenadnog pojačanja nasilja u istočnoj Ukrajini, gdje se ruski separatirsti bore protiv ukrajinske vojske. NJezine primjedbe još su jednom ukazale na značajne razlike između njene i Trumpove retorike prema Rusiji. Izvori CNN-a kažu kako Haley nije dobila direkcije iz Bijele kuće za svoj govor, no njen stav o Rusiji već je otprije poznat. Kako u privatnim razgovorima, tako i u saslušanju u Senatu govorila je što misli o Rusiji. Direktno i jasno, bez obzira na razlike od Trumpovih stajališta po istom pitanju.

Minimalno ublažavanje sankcija

I baš u vrijeme kad je stigla vijest da je američko ministarstvo financija minimalno ublažilo sankcije Rusiji, odnosno dozvolilo određenim kompanijama nastavak poslovanja s ruskom Federalnom službom sigurnosti, odnosno FSB-om, Haley je snažno napadala Moskvu.

“Mislim da je šteta što je povod mog prvog nastupa ovdje taj da moram osuditi agresivne akcije Rusije”, rekla je. “Mi želimo imati bolje odnose s Rusijom. Međutim, strašna situacija u istočnoj Ukrajini je to što zahtijeva jasnu i snažnu osudu ruskih akcija.” Dodala je da eskalacije nasilja u Ukrajini mora prestati.

Želi uvjeriti Trumpa da promijeni stav prema Rusiji

Haley je bila jako kritična prema Trumpu i tijekom predizborne kampanje. Jednom prilikom rekla je kako je “on sve ono što neki guverener ne bi želio vidjeti u predsjedniku”. Oštar kontrast naspram Trumpovih stavova o vanjskoj politici imaju i neki drugi njegovi suradnici, kao što je Rex Tillerson, koji je postato državni tajnik, ili ministar obrane James Mattis. Oni imaju oprečne stavove i po pitanju nekih drugih problema, uključujući Rusiju, klimatske promjene te korištenje metode mučenja, pisao je Foreign Policy u ekstenzivnoj analizi o tome može li gospođa Haley promijeniti mišljenje gospodina Trumpa prema Rusiji.

Ali činjenica je da nitko u Trumpovom kabinetu nema stavove toliko različite kao Haley. 45-godišnja političarka priznala je kako postoje određene razlike u Trumpovim i njenim svjetonazorima. Prošlog tjedna, prilikom saslušanja u Senatu, govorila je o protivljenju registra za Muslimane te naglasila važnost očuvanja NATO-a. No, istovremeno je izrazila uvjerenje kako ona i drugi Trumpvi vanjskopolitički savjetnici američkog predsjednika mogu uvjeriti da promijeni svoj politički put.

Funkcija koja je bila odskočna daska mnogima

Veliko pitanje je može li Haley iz rovova UN-a nagnati Trumpa da preispita svoje prioritete u području vanjske politike i radikalno promijeniti njegovo razmišljanje o Putinu kao partneru. Uloga američkog veleposlanika pri UN-u izuzetno je bitna jer predstavlja američke vrijednosti pred 193 zemlje članice UN-a.

No, važna je i iz još jednog razloga; ta je funkcija bila i odskočna daska mnogima političarima koji su kasnije ostvarili briljantnu karijeru. Haley, kći indijskih migranata, prema mišljenju mnogih, je republikanska zvijezda u usponu s ozbiljnim potencijalom da postane predsjednica ili dopredsjednica u budućnosti.

Demokrati i strani delegati su zapravo navijali da Haley uistinu uspije. Ben Cardin, član Senatova Odbora za vanjsku politiku iz redova demokrata, rekao je kako je impresioniran Haleynim zalaganjem za promicanje američkih vrijednosti, uključujući i univerzalna ljudska prava, medijske i religijske slobode “Sjedinjene Države su jače kada imamo mjesto i glas u UN-u, a UN je bolji s američkim vodstvom i vrijednostima”, rekao je Cardin.

No, neki promatrači strahuju da će Haley zapravo imati malo stvarnog utjecaja u Bijeloj kući. “Nemam razloga pretpostaviti da će ona imati puno utjecaja na politike administracije”, rekao je jedan europski veleposlanik u razgovoru za Foreign Policy. “Ali mislim da postoji opći konsenzus ovdje da je ona vjerojatno najmanje loša opcija koju smo mogli dobiti među imenima koja su bila u igri.”

“Šanse da Nikki Haley ima veliki utjecaj na predsjednika nisu velike”, kaže Michael Doyle profesor prava na Sveučilištu Columbia, koji je bio glavni savjetnik bivšeg glavnog tajnika UN-a Kofi Annana. Napomenuo je i kako Haley nema bliski osobni odnos s Trumpom, kao ni iskustva u međunarodnim poslovima.

Prostor za manevar

No, kada je riječ o Rusiji, Haley nije osamljena u Trumpovoj administraciji pa bi, prema mišljenju nekih stručnjaka, njezini stavovi na kraju uistinu mogli prevladati. Prethodne administracije, uključujući i onu Obaminu ili predsjednika Georgea W. Busha, nastojale su razviti novi odnos s Maskvom. Ali ti napori su propali jer ruski i američki interesi nisu usklađeni, smatra Bruce Jones, potpredsjednik za vanjsku politiku na institutu Brookings.

“Trump može imati drukčije poglede na američke interese, i može ovo progurati više od ostalih predsjednika”, smatra Jones. No neki članovi Vlade su također skeptični prema Rusiji, uključujući Mattisa i umirovljenog generala Johna Kellyja, tajnika za domovinsku sigurnost, baš kao i gotovo svi republikanci u Kongresu, smatra. “Trump će možda imati puno manje prostora za manevar po pitanju Rusije nego što on to misli”, zaključuje Jones u razgovoru za Foreign Policy.

 

 

(Global CIR/Telegram.hr)

Objavljeno u:

Komentiraj