RAZVILI MOLEKUL KOJI BLOKIRA ZADOVOLJSTVO IZAZVANO KONZUMACIJOM DROGA! Rusi prave lijek protiv ovisnosti!

Ruski naučnici razvili su novi lijek, koji kvaliteno djeluje protiv opijatske ovisnosti od heroina, morfijuma i dezomorfina. Ukupan oporavak ovisnika i tretman trebali bi da traju najviše dvije godine.

Tim istraživača Ruske akademije nauka razvio je molekul koji blokira zadovoljstvo izazvano konzumacijom narkotika. Do 2023. godine, ovaj molekul mogao bi da bude osnova za novu generaciju lijekova za liječenje ovisnosti.

Nakon što se ubrizga u krv, on stimuliše imuni sistem da proizvodi antitijela koja sprječavaju prodiranje droge u mozak. Pacijent ne doživljava zadovoljstvo uzimanjem narkotika i tako gubi motivaciju da ih koristi, navode istraživači.

“Tretman antirecidivom dokazuje svoju efikasnost nakon samo tri mjeseca korištenja”, ističe dr. Marina Mjahkova, šef laboratorije u Institutu za fiziološki aktivna jedinjenja Ruske akademije nauka. Da bi se postigao maksimalni efekat, potrebno je da se uradi od tri do pet vakcinacija prve godine, a zatim još dvije vakcinacije druge godine.

Pretklinička testiranja ovog obećavajućeg jedinjenja-lijeka počet će ove godine. “Još uvijek ne postoje pandani na farmaceutskom tržištu, ali slične vakcine razvijaju se u više naučnih organizacija u SAD i Meksiku”, napominje Mjahkova, a prenosi Sputnik. Postojeći lijek protiv zavisnosti “naltrekson” liječi samo 10 do 30 odsto narkomana i ima mnogo neželjenih efekata.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj