ABDULAH SKAKA NOVI GRADONAČELNIK SARAJEVA! Velika je čast, ali i odgovornost biti na čelu glavnog grada BiH

Novi gradonačelnik Grada Sarajeva je Abdulah Skaka (SDA). Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća za njega je glasalo 16 od 28 vijećnika. Za dogradonačelnike su izabrani Ivica Šarić i Milan Trivić, piše Patria.

Kandidatkinja ljevice za gradonačelnicu bila je Sabina Ćudić (Naša stranka). Ona je dobila 12 glasova, sedam vijećnika je bilo protiv, a devet suzdržano.

Članovi Komisije za izbor i imenovanje gradonačelnika Sarajeva bili su Tea Dreković, Velija Katica, Srđan Srdić, Srđan Simonović, Dado Stojnić, Bajro Biber i Mira Jurić.

Prije toga, za predsjedavajućeg Gradskog vijeća izabran je Igor Gavrić (SBB), a zamjenice su Mira Jurić (SDU) i Edina Gabela (SDA).

Skaka: Velika je čast, ali i odgovornost biti na čelu glavnog grada BiH

Novoizabrani gradonačelnik grada Sarajeva Abdulah Skaka kazao je kako mu je velika čast i privilegija što je izabran na ovu funkciju te se zahvalio vijećnicima koji su mu ukazali povjerenje.

Istakao je kako je velika obaveza i odgovornost biti na čelu glavnog grada BiH.

“Trudit ću se da svojim radom i zalaganjem budem pravi predstavnik Grada Sarajeva i da doslovno predstavljam građane Sarajeva i Sarajlije”, rekao je Skaka odmah nakon glasanja.

O prioritetima i planovima na kojima će raditi kao novi gradonačelnik nije htio govoriti, kazavši kako će sve biti poznato na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva kada će predstaviti ekspoze.

“Kreiranje plana je u toku i nakon predstavljanja bit će vam jasno u kojem pravcu će raditi nova uprava”, zaključio je Skaka.

SDP: Almedin Miladin više nije naš član jer je podržao izbor Skake za gradonačelnika

Nakon što je dosadašnji član SDP-a Almedin Miladin prekršio načelo svoje stranke i podržao izbor Abdulaha Skake za gradonačelnika Sarajeva oglasili su se iz SDP-a i naglasili da je Miladin sada već njihov bivši član.

“Sarajevo je danas dobilo novu gradsku vlast koja je rezultat klasične korupcije. SDA je kupovinom prebjega iz drugih stranaka uspjela izabrati gradonačelnika i druge zvaničnike Grada Sarajeva. Nažalost time je nastavljeno urušavanje povjerenja građana u politiku jer bez obzira na njihovu volju, SDA uvijek ima dovoljno načina da sebi kupi većinu”, saopćeno je iz SDP-a.

Poručuju da će biti zanimljivo pratiti daljnje poslovne poduhvate najnovijih prebjega i naglo uvećanje njihovih imovinskih kartona.

“Nadamo se da će to konačno početi raditi i u nadležnim tužilaštvima. Kada je u pitanju vijećnik Almedin Miladin koji je danas suprotno stavu partije glasao za izbor SDA gradonačelnika, on od danas nije više član SDP-a, a postupak verifikacije odluke slijedi”, naglašeno je iz SDP-a.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj