GLAVNI GRAD MAKEDONIJE DONIO VANREDNE MJERE: Besplatnim gradskim prijevozom do čistijeg vazduha

U uslovima produženog enormnog aerozagađenja, gradske vlasti Skoplja su odlučile da od utorka uvedu prinudnu mjeru besplatnog javnog prijevoza u svim autobusima „JSP Skoplje“ i privatnih prijevoznika.

Besplatan prijevoz važi za sve građane na linijama glavnog grada Makedonije, sve do smanjenja aerozagađenja, odnosno do vraćanja prisustva otrovnih čestica smoga na dozvoljeni nivo, potvrdio je u ponedjeljak gradonačelnik Skoplja, Koce Trajanovski.

U sklopu pomenutih mjera, istovremeno će, kako je precizirao, Grad Skoplje sa svim opštinama pojačati kontrolu gradilišta. Javno preduzeće „Komunalna higijena“ nastaviće da intenzivno pere gradske ulice i bulevare…

Sve mjere su u saglasnosti sa Zakonom o smanjenju zagađenosti ambijentalnog vazduha. Trajanovski je apelovao na zaposlene u gradskoj upravi da na posao dolaze autobusima. Službena vozila će se u narednim danima privremenih mjera koristiti isključivo za potrebe gradskog inspektoarata.

– Ukoliko dozvole vremenski uslovi, Grad Skoplje će nastaviti da prska ulice sredstvom kalcijum magnezijum acetata, rekao je Trajanovski.

Prema važećoj zakonskoj regulativi, kako je objasnio, nije moguće uvođenje predložene mjere par-nepar u saobraćaju. Zato je apelovao do nadležnih ministarstava u centralnoj vlasti da se omogući uvođenje i te mjere u cilju ukupnih nastojanja za smanjenje dramatičnog nivoa aerozagađenosti.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj