PERFORMANS NA STAROM MOSTU: Mostar se uz Šantićevu Eminu oprostio od Predraga Matvejevića

Performansom na Starom mostu uz trubačku izvedbu Šantićeve Emine, Mostar se večeras oprostio od istaknutog intelektualca koji je ponikao iz grada na Neretvi, akademika Predraga Matvejevića, koji je slovio za jednog od najprevođenijih hrvatskih i bosanskohercegovačkih autora na svijetu.

Centar za mir, čiji je jedan od utemeljitelja bio akademik Predrag Matvejević, njegovim likom je oslikao jedna od kula Starog Mosta, „kulu Helebija“. Tom prigodom je u znak odavanja počasti svjetski poznatom Mostarcu izveden i instrumental Šantićeve Emine na trubi, za koju je notni zapis napisao Đelo Jusić upravo za Matvejevića.

Bio je istaknuti intelektualac i jedan od najprevođenijih hrvatskih i bosanskohercegovačkih autora u svijetu. Nositelj je odličja koje su mu dodijelili predsjednici nekoliko država. U srpnju 2013. Gradsko vijeće Grada Sarajevo Predraga Matvejevića proglasilo je počasnim građaninom. Bosanskohercegovački pisac, hrvatski i talijanski državljanin, jedan od najpoznatijih publicista u jugoistočnoj Europi Predrag Matvejević rođen je u Mostaru 7. listopada 1932. godine. Tu je završio pučku i srednju školu, a na Filozofskom fakultetu u Sarajevu studirao romanistiku. Završio je taj studij u Zagrebu. Na pariškom sveučilištu Sorbonne doktorirao je komparativnu književnost i estetiku 1967, a 1994. stekao pravo redovne profesure. Jedan je od najprevođenijih hrvatskih autora u svijetu. „Mediteranski brevijar“ tiskan je u 27 izdanja, preveden na 21 europski jezik te na arapski, hebrejski, turski, japanski i – esperanto. Samo u Italiji prodan je u više od 300.000 primjeraka.

Matvejević je bio član Akademije nauka i umjetnosti BiH od 2002. godine i Savjeta lijevo orijentiranoga časopisa Novi Plamen. Počasni je i doživotni potpredsjednik Međunarodnoga PEN kluba u Londonu. Predsjednik je Znanstvenoga vijeća Mediteranskoga laboratorija u Napulju. Bio je savjetnik za politiku spram Sredozemlja Europskoga povjerenstva. Nositelj je odličja koje su mu dodijelili predsjednici nekoliko država – Stjepan Mesić mu je 2001. dodijelio Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, u Francuskoj je dobio najveće priznanje Nacionalni red Legije časti.

Preminuo je u Zagrebu, 2. veljače 2017. Tim povodom, sutra (utorak) u 20 sati u Kongresnoj dvorani hotela Bristol u Mostaru bit će održana „Večer sjećanja na Predraga Matvejevića“ u organizaciji Centar za mir, čiji je Matvejević bio počasni član.

– Sjećat ćemo se Predraga Matvejevića s iskrenim poštovanjem, kao velikog Mostarca, iskrenog prijatelja, profesora, akademika te utemeljitelja Centra za mir. Oprostit ćemo se od Matvejevića uz prigodni video projekciju njegovih sjećanja i književnih djela, ističu iz Centra za mir u Mostaru, prenosi Oslobođenje.

 

(Global CIR/Oslobođenje.ba)

Komentiraj