ČOVJEČANSTVO BI IZGUBILO! Šef kineske diplomatije: Niko ne bi pobijedio u sukobu Kine i Amerike

Iz sukoba Kine i SAD niko ne bi izašao kao pobjednik, rekao je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, javlja Rojters, uz ocjenu da on nastoji da ublaži tenzije između dvije zemlje koje su se pojačale nakon izbora Donalda Trampa za američkog predsjednika.

Kina Vang je, poslije sastanka sa australijskom koleginicom Džulijom Bišop u prijestonici Australije, istakao da je Kina posvećena miru.

Ne može biti sukoba između Kine i SAD, jer će obje strane izgubiti, a nijedna od te dvije strane to sebi ne može da dozvoli“, rekao je šef kineske diplomatije novinarima u Kanberi.

On je, međutim, pozvao globalne lidere da odbace protekcionizam, koji je Tramp podržao svojim ekonomskim planovima u kojima Ameriku stavlja na prvo mjesto.

Važno je snažno se posvetiti otvorenoj svjetskoj ekonomiji. Važno je voditi ekonomsku globalizaciju ka većoj inkluzivnosti i široj zajedničkoj koristi na održiviji način“, naglasio je Vang.

Odnosi između Kine i SAD pogoršali su se nakon što je Tramp u decembru uznemirio Peking svojim telefonskim razgovorom sa tajvanskom predsjednicom Caj Ingven i prijetnjama nametanjem tarifa na robu uvezenu iz Kine, podsjeća britanska agencija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj