(VIDEO) OPERACIJA ‘ATLANTIC RESOLVE’: Američka vojska stigla na granicu s Rusijom

Teška tehnika pješadijske čete prvog bataljona oklopnog puka Vojske SAD-a stigla je u Estoniju, priopćio je Glavni stožer obrambenih snaga Estonije.

‘Pješadijska četa, u čijem sastavu su tenkovi i pješačka borbena vozila, stigla je u Estoniju na stanicu Tapa. Trenutno je u tijeku istovar. Osoblje bataljona stiglo je prošlog petka’, precizirali su u Stožeru u utorak za Sputnik.

Teška artiljerija

Predstavnici američkog veleposlanstva u Talinu ranije su objasnili da će u Estoniji biti smještena pješačka četa Prvog bataljona 68. oklopnog puka Vojske SAD-a. U sastavu čete su četiri tenka M1A2 ‘Abrams’ i 15 pješadijskih borbenih vozila ‘Bradley’.

Operacija ‘Atlantic Resolve’

Vojnici će zamijeniti četu 503. pješadijskog puka 173. padobranske brigade koja je stigla u Estoniji u rujnu 2016. Razmeštanje tehnike i trupa provodi se u okviru nove faze operacije ‘Atlantic Resolve’. Ova misija usmjerena je na podržavanje saveznika NATO-a, prije svega u baltičkim zemljama i Poljskoj.

Američka vojska ostat će u Estoniji do proljeća, dok ne budu počele pristizati jedinice međunarodnog bataljona NATO-a. Na prošlogodišnjem summitu u Varšavi alijansa je odlučila u Latviji, Litvi, Estoniji i Poljskoj rasporedi multinacionalne bataljone rotirajuće. Tada je odlučeno da će temelju kontingenta bataljona stacioniranih u Latviji, činiti Kanada, u Litvi – Njemačka, u Estoniji – Velika Britanija i u Poljskoj – SAD, piše Sputnik.

U bataljonu 1.200 ljudi

U sastavu NATO bataljona u Estoniji bit će 1200 ljudi. U njegovom sastavu biće i 800 vojnika iz Velike Britanije, a ostatak iz Francuske i Danske.

Velika Britanija daće borbena vozila “Vorior”, tenkove “Challenger 2” i izviđačke bespilotne letjelice. Francuska će također poslati tešku vojnu tehniku. Bataljon će se nalaziti u vojnom gradu u Tapi i surađivati s 1. pešadijskom brigadom obrambenih snaga Estonije.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj