(VIDEO) SVE UČESTALIJI INCIDENTI! Francuska: Protesti i neredi nakon policijskog zlostavljanja mladića pri provjeri identiteta

U pariškom predgrađu Sin-San-Deniz izbili su neredi i protesti zbog seksualnog zlostavljanja 22-godišnjeg crnca koga su četiri policijska službenika napala tokom rutinske provjere identiteta.

Prizori zapaljenih automobila, razbijenih izloga i intervenicija naoružanih  policajaca dominiraju ulicama ovog predgrađa na kojima ljudi izražavaju svoje ogorčenje zbog incidenta u kome je pretučen mladić, identifikovan samo kao Teo, a zatim ga je policajac navodno silovao palicom.

Transparenti na kojima piše “Pravda za Tea”, i grafiti protiv policijske brutalnosti nalaze se po čitavom području.

“Iako hiljade policajaca radi svoj posao kako treba … previše hapšenja završi se kao noćna mora za neke mlade ljude. Moramo hitno pronaći rješenje”, rekla je Stefani Stephane Trusel, socijalistkinja koja je zadužena za ovu regiju.

Ranije u ponedjeljak, gomila je marširala iz žrtvine kuće do policijske stanice. Demonstarnti su pjevali Marseljezu i uzvikivali slogane protiv policijske brutalnosti. Teo je odveden na liječenje u bolnicu, gdje je došao sa krvarenjem i konstatovana mu je nesposobnost za rad 60 dana.

On tvrdi da je u više navrata ponižen nakon napada, i primoran da sedi u policijskom automobilu, a zatim i u policijskoj stanici, uprkos akutnom bolu, prije nego što je službenik u stanici shvatio ozbiljnost njegove povrede. Uznemirujući incident je snimljen iz daljine, a video je emitovan na Le Parisjen televiziji, zajedno sa izjavama očevidaca.

Protiv četvorice policajaca potignuta je optužnica za napad, dok se jedan tereti i za silovanje. Svi su negirali optužbe.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj