ATENTAT U RANU ZORU: Na istoku Ukrajine ubijen najpopularniji pobunjenik i zvijezda YouTubea

Vojni zapovjednik samoproglašene proruske oblasti Donjeck u istočnoj Ukrajini, 36-godišnji Mihail Tosltik, ubijen je rano jutros nakon što je na njegov ured ispaljena granata. Lokalne vlasti nazvale su taj napad “terorističkim činom” za koji su okrivile ukrajinske sigurnosne službe, javlja AFP.

Međusobne prozivke za odgovornost

Glasnogovornik samoproglašene Nezavisne republike Donjeck, Eduard Basurin, odgovornost za Tolstikovo ubojstvo prebacio je na Kijev, ali svoje tvrdnje nije potkrijepio ikakvim dokazima. I vođa tamošnjih pobunjenika Aleksandar Zakarčenko optužio je ukrajinsku vojsku za ovaj napad. “Ukrajinci nas ne mogu pobijediti na bojištu, pa nas ubijaju na ovako podmukle načine”, kazao je Zakarčenko.

Ukrajinska sigurnosna služba SBU zanijekala je, međutim, odgovornost za napad tvrdeći da je riječ o obračunu među samim pobunjenicima u odmetnutoj regiji. Jedan od šefova SBU-a Juri Tandit kazao je kako se vjerojatno radilo o obračunu separatističkih snaga sa skupinama koje krijumčare oružje.

Oglasio se i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov koji je ubojstvo Tosltika nazvao “pokušajem destabilizacije situacije” u istočnoj Ukrajini, istodobno odbacivši ikakvu umiješanost Rusije.

Najpopularniji separatist i zvijezda YouTubea

Tolstik, poznatiji po svome ratnim nadimku Givi, bio je zapovjednik formacije “Somalija” i vojni zapovjednik samoproglašene Nezavisne republike Donjeck. Vođe tamošnjih pobunjenika proglasile su dvodnevnu žalost zbog njegovog ubojstva.

Tolstik je rođen u istočnoj Ukrajini, a u vojsci je bio zapovjednik posade tenka. Potom je kao civil radio razne fizičke poslove, a s početkom sukoba u Ukrajini u travnju 2014. godine, priključio se pobunjenicima. Isprva je bio vozač jednog vojnog zapovjednika, a potom je napredovao.

Njega i Arsenija Pavlova, još jednog vojnog zapovjednika proruskih pobunjenika koji je jesenas likvidiran u bombaškom napadu, kao dvojac su zvali “Motorola” Tolstik je ujedno bio najpopularnije pobunjeničko lice svojevrsna zvijezda YouTubea zbog brojnih snimki njegovih borbenih akcija. Često je davao i intervjue ruskim televizijskim kanalima.

Inače, od početka sukoba u Ukrajini u proljeće 2014. godine, tamo je poginulo oko 10 tisuća ljudi.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj