NJEMAČKI SIGURNOSNI IZVORI UPOZORAVAJU: “Muslimansko bratstvo” aktivno pokušava preuzeti “monopol” nad džamijama u istočnoj Njemačkoj!

“Muslimansko bratstvo” aktivno pokušava preuzeti “monopol” nad džamijama u istočnoj Njemačkoj, u saveznoj pokrajini Saksoniji, kako bi privukli što više sljedbenika i povećali svoj utjecaj, piše Russia Today. – Radikalna selefistička organizacija koja je osnovana u Egiptu 1928. godine je veoma dugo aktivna u Saksoniji, ali njeni članovi djeluju iz sjene – rekao je Gordian Meyer-Plath, predsjednik regionalnog odjela za sigurnost i antiterorizam.

Meyer-Plath upozorava da organizacija tek sada, kada je veliki broj muslimana migrirao u Njemačku, ima šansu da proširi svoju mrežu izvan dosadašnjih “centralnih” struktura.

Iako je sigurnosni zvaničnik naglasio da grupa nije aktivno uključena u terorističke napade, ukazao je na opasnost koju predstavlja za demokratsko društvo. – Muslimansko bratstvo želi uspostaviti šerijatski zakon u Njemačkoj, a to bi imalo ogromne negativne posljedice na slobodu, ženska prava i demokratske vrijednosti – dodao je Meyer-Plath. – Organizacija je aktivna u više od 70 država u kojima grade džamije, škole i bolnice. Sebe predstavljaju kao demokratsku silu i u zvaničnim izjavama se distanciraju od ideje globalnog “Džihada”, sve s ciljem da pridobiju povjerenje lokalnog stanovništva.

Selefistička grupa u Saksoniji aktivno sponzorira izgradnju novih džamija. Meyer-Plath naglašava da u zapadnoj Njemačkoj egzistiraju brojne muslimanske organizacije, dok u ih u istočnom dijelu države ima mnogo manje.  – Muslimansko bratstvo pokušava popuniti ovaj vakum i osigurati monopol na istoku pogotovo nakon dolaska velikog broja migranata  – objašnajava Meyer-Plath pa dodaje: – Molitva je religijska dužnost muslimana. Kada nemaju gdje otići u džamiju, moraju posjetiti one koje su izgrađene. Ne treba objašnjavati koliko je situacija opasna kada znamo da muslimanska svetišta u regionu kontroliraju vjerski i politički ekstremisti – kaže Meyer-Plath.

Sigurnosni zvaničnik vjeruje da grupa ima ogromne finansijske reserve tako da im ne nedostaje novca za sponzoriranje novih graditeljskih projekata. Meyer-Plath je naglasio da će sigurnosne službe nastaviti pratiti aktivnosti Bratstva u Saksoniji, ali da protiv njih još uvijek neće poduzimati nikakve mjere.

S druge strane, Islamski Centar u glavnom gradu Saksonije, Dresdenu, koji je navodno pod kontrolom Muslimanskog Bratstva, negirao je sve optužbe, a kazali su da podržavaju “nepolitički islam”. Centar u potpunosti podržava demokratske vrijednosti. Podržavamo i konzervativnu i progresivnu formu islama – rekao je glasnogovornik Centra Muhammed Wellenreuther.

Wellenreuther je potvrdio da organizacija kupuje zemljišta, pogotovo u ruralnim predjelima Saksonije, kako bi formirali islamske kulturne centre i džamije u tim mjestima. U Njemačkoj trenutno egzistira oko 1000 aktivnih članova Muslimanskog Bratstva, a glavni cilj im je da kroz islamske centre vrše promicanje svoje političke i vjerske ideologije, objavila je televizija MDR, prenosi Russia Today.

Dogovor Egipta i Emirata o suprotstavljanju podršci Katara i Turske terorističkim grupama

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šoukri je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici izvjestio o dogovoru sa prestolonasljednikom Abu Dabija Mohamedom bin Zajedom o suprotstavljanju podršci Katara i Turske Muslimanskoj braći i drugim terorističkim grupama, prenosi ruski portal Tehnowar.
Isti izvor dodaje da je egipatski ministar vanjskih poslova uspješnim ocijenio svoj susret sa prestolonasljednikom Abu Dabija, te izvjestio o pregovorima oko važnih regionalnih dešavanja poput libijske krize i aktivnosti terorističkih grupa. Na zvaničnoj Facebook stranici egipatskog ministra vanjskih poslova se navodi:

„Posjeta Emiratima je bila među uspješnim i korisnim posjetama za nacionalne interese Egipta. Prilikom susreta sa Mohamedom bin Zajedom, ministrom vanjskih poslova Emirata je razgovarano o važnim pitanjima poput poličkih i sigurnosnih uvjeta u regionu posebno o libijskoj krizi i borbi protiv terorizma, te su donešena rješenja za ova pitanja. Također, prilikom ovog susreta je dogovoreno da dvije zemlje sarađuju u kontroli nad političkim potezima Katara i Turske u podršci Muslimanskoj baći i drugim terorističkim grupama u Egiptu.“
Potrebno je napomenuti da je Egipat nakon povećanja njegovih regionalnih nesporazuma sa Turskom i Saudijskom Arabijom pokrenuo politiku o bliskim odnosima sa drugim zemljama regiona poput Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

(Global CIR/RT/Agencije)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. ma pohapsiti ih i završena priča.

    Reply

Komentiraj