KRENUO BREXIT: Britanski parlament ovlastio Theresu May da počne s procedurom

Britanski parlament ovlastio je u srijedu premijerku Theresu May da otpočne proceduru izlaska iz Evropske unije. Nakon tri dana rasprave i 140 stranica predloženih amandmana, 650 zastupnika je odobrilo zakon o Brexitu u prvom čitanju, sa 494 glasa za i 122 protiv.

Time je premijerka May dobila zeleno svjetlo donjeg doma parlamenta da idućeg mjeseca pokrene proces razdruživanja, sedam mjeseci nakon britanskog referenduma. May nije željela da parlament raspravlja o ovom zakonu, ali ju je na to prisilio Vrhovni sud. Nakon što ga prihvatio donji dom, zakon će ići na očitovanje u Dom lordova. Do konačnog prihvaćanja zakonskog teksta proći će još nekoliko tjedana, ali je May rekla da će 31. marta aktivirati članak 50 Lisabonskog ugovora, prvu etapu dvogodišnjeg pregovaranja o izlasku iz Unije.

Kako bi izbjegla bilo kakvu pobunu u vladajućoj konzervativnoj većini, premijerka je obećala da će parlament glasati o uvjetima Brexita prije završetka pregovora Londona i Bruxellesa. Ali ako zastupnici odbace dogovor, Britanija neće ponovno pregovarati s Evropskom unijom, odlučno je zaprijetila premijerka. U međuvremenu je škotski parlament u utorak velikom većinom glasova odbacio plan britanske vlade koji ovlašćuje premijerku Theresu May da počne proces izlaska iz EU-a, što je ipak samo simboličan i neobvezujući čin.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj