MOOR PROTIV REVIZIJE TUŽBE: Odustanite od tužbe protiv Srbije, ne možete je dobiti, a donijet će samo probleme!

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore na Ekonomskom forumu u Sarajevu novinarima je rekao da bi revizija BiH u tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom u Hagu samo pogoršala situaciju u našoj zemlji i regiji. Podsjetimo bivši zastupnik BiH pred Međunarodnim sudom Francis Boyle ustvrdio je u intervjuu za Novi.ba da je međunarodna zajednica od samog početka bila protiv tužbe BiH.

Za 20-tak dana ističe rok od 10 godina u kojem naša zemlja ima pravo tražiti provjeru presude u kojoj je Srbija oslobođena odgovornosti za genocid. Čelnik Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je ranije rekao da od njega traže da odustane od zahtjeva za reviziju, ali da on to ne može prihvatiti.

– Mislim da je poruka svih nas jasna i ne vidim opravdanje za tu revizije naročito tačno prije roka 26. februara. Svi mi moramo tražiti pravdu i niko ne govori protiv potrage za njom. Ali, pod takvim uvjetima kad je upitna punomoć gospodina Softića, kad nema novih dokaza i kad je moguća da će biti puno političkih posljedica, kad neće biti pozitivnog rezultata, naš savjet je zaustaviti to, skoncentrisati sve snage u budućnost, u praktične, konkretne mogućnoosti – kazao je Moore.

On je dodao da je potrebno poboljšati odose u regiji, a ne samo govoriti o tim mogućnostima.

–  Imamo informacije da nema osnova za reviziju i kao što smo čuli od domaćih i regionalnih političara bilo bi više negativnih posljedica. Zato smo protiv toga. Imali smo konsultacije sa kolegama iz međunarodne zajednice, sa legalnim i pravnim stručnjacima. Za pravu i uspješnu reviziju BiH mora imati potpuno nove, konkretne dokaze. Jasno je da je čak i prije roka kasno sve obnoviti, upitna je i punomoć gospodina Softića. Čuli smo od nekih stručnjaka da je njegov mandat završen 2007. kad je bila odluka u istom postopku. Iz brojnih razloga naš stav je odustati od toga – kazao je Moore.

 

 

(Global CIR/Novi.ba/Agencije)

Komentiraj